måndag 2 oktober 2017

Spökskrivaren av Malin Stehn

SpökskrivarenJa, men heja heja! En riktigt otäck thriller om en ung kille, för ungdomar, med inslag av kärlek. Tjeck! Det enda som är något trist är att killen i boken bara är 13, ska fylla 14, då jag tycärr tror att det kan skrämma bort en del läsare när de får veta det inledningsvis. Lite känsligt för många i tonåren att läsa om de som är yngre än en själv. För det hade absolut inte behövt vara så. Casper hade utan tvekan kunnat vara något år äldre utan problem om man bara ska se till handlingen.
Handlingen är ganska mycket meta. Casper och hans pappa åker till sommarstugan i skogen över läslovet för att pappa behöver jobba på sin nya bok. Pappa Paolo är deckarförfattare men verkar ha drabbats av total skrivkramp. Trots att boken ska vara färdig om en månad så har han inte kommit ens halvvägs. Pappan behöver med andra ord skrivro och Casper får klara sig ganska bra själv. Men det börjar inte särskilt bra. De anländer mitt i natten och det är kortslutning i huset så ingen elektricitet fungerar. De får ta hjälp av grannen och ringa efter hjälp. Kort därefter träffar Casper en tjej, Klara, som är så överjordiskt vacker och trevlig att Casper inte vet vart han ska ta vägen. Men konstiga saker börjar hända runt Casper och Klara. Det är inbrott i Klaras mammas djurklinik och elektrikern Hasse bjuder med Casper att fiska men uppför sig minst sagt aggressivt hela tiden. Vad är det som händer? Och vem är Helena, grannen som mer eller mindre verkar flytta hem till Casper och Paolo ”för att hjälpa till med boken, deckare är ju så spännande”. Varför har hon alltid handskar? Frågorna är många och det blir ett intensivt och otäckt kammarspel med fyra vuxna och två ungdomar. Något är uppenbart på väg att hända men vad? Och varför? Malin Stehn lyckas verkligen fånga den där isolerade känslan av att inte kunna sätta fingret på mer än att något är fel. Att det är långt till polis och samhälle, att ingen kan höra dig skrika i skogen. Precis så där som man kan känna i en stugby på vintern, när ingen annan är där. Även om Caspers stuga inte ligger i en stugby utan bara långt utanför ett litet samhälle.
Dessutom gillar jag att det egentligen inte är deckare, men heller inte spökhistoria det här. Det är helt enkelt en klassisk thriller, men för ungdomar. Så himla spännande. Det verkar finnas lite av ett sug efter det här just nu också då jag haft flera elever inne som velat låna ex Wennstams ”Flickan på hotellet” och Salla Simukkas böcker. Även om de är mer regelrätta deckare.

Inga kommentarer: