måndag 11 september 2017

Världens mesta Ester av Anton Bergman

Bildresultat för världens mesta esterNej, det här är inte en ny bok om Myras av Linn Gottfridsson. Det är inte ens samma förlag. De bara råkar se nästan exakt likadana ut. Emma Adbåde har illustrerat, det är nästan samma formgivning, samma storlek, samma luftiga text.

Och samma vardagsnära tilltal. Det är faktiskt inte alls så dumt att man associerar de båda böckerna med varandra för jag tror att samma personer gillar båda. Ester och Signe i den här boken är dock lite äldre än Myran då de går på fritids och Ester till och med har egen nyckel hem och egen mobiltelefon. Det har däremot inte Signe men hon önskar sig en nyckel med nyckelband så hett att hon blir överlycklig när föräldrarna ger med sig. Även om de fortfarande inte tänker låta henne gå hem själv. Men det hänger om halsen, nyckelbandet. Precis som på Ester.

Ester börjar ny i klassen och hon och Signe blir genast kompisar. Äntligen känner Signe att hon har en egen bästis. Dessutom är Ester så cool. Hennes mamma är skådespelerska i NY och hon får göra mellis själv på eftermiddagarna. Men allt Ester gör är inte lika roligt. Som när hon snor tuggummi i affären. Då vill Signe inte vara med längre. Men så ställer Ester upp för henne i skolan och allt är förlåtet. Men hur är det hemma hos Ester egentligen, varför träffar aldrig Signe hennes pappa? Och stämmer verkligen allt Ester säger?

Så himla fint det här, om att alla inte har det likadant, eller ens särskilt lätt. Det kan vara tufft att vara barn och att vara kompis även när allt inte går riktigt som man vill. Jag vill bara ta hand om Ester. Även om hon verkar vara en tjej med mycket skinn på näsan känns det som att hon anstränger sig lite väl mycket för att tycka att allt är toppen hela tiden. Det är skönt att det verkar ordna sig till det bättre på slutet ändå men jag skulle verkligen vilja läsa mer om Esther och Signe. Signe kanske verkar lite färglös emellanåt här i texten, men hon står ändå på sig mot Esther när hon snattar och hon har det nog inte så lätt som blyg i skolan heller. Jag skulle absolut vilja lära känna Signe lite mer. Vad jag kan se så är det inte fler böcker inplanerade om någon av dem dock. Tyvärr.

Inga kommentarer: