måndag 18 september 2017

Toppenfantasy för mellanåldern

StjärnstenenDrakarnas öde: Stjärnstenen -Jo Salmson
Den här har stått några år i biblioteket på jobbet och jag har naturligtvis tänkt att jag ska läsa den vid tillfälle men det har inte blivit av. Tänk ändå, en tjock härlig fortsättning på böckerna om Tam -tiggarpojken, det borde ju bli bra. Och vet ni vad det här är? Jag tänker att det här är högläsningsboken till de elever som själv läser böckerna om Tam. Fiffigt, va? För det är nog ett lite för stort hopp att gå från Tam till Nea (som den här boken handlar om) själv. Att lyssna på funkar nog fint dock. Och att själv läsa ett par år senare funkar definitivt också. För jag tänker att om böckerna om Tam passar de yngre åren så är det här kanske egentligen en mellanåldersbok. Fast som sagt, den passar utmärkt för högläsning även för yngre.
Boken börjar med att vi lär känna Nea. Hon och hennes vänner har alla olika öden framför sig, vissa ska bli officerare, Nea ska bli stjärntolkare. Om allt går som det ska. För att bli antagen som lärling måste Nea gå igenom ett prov och visa att on har gåvan men något går snett. Mäster Fennel kastar ut henne ur salen med skrik och skrän om ”smutsig och förbannad”.
Nea är förtvivlad men förstår att något är fel. Hon såg ju? Även om det var det förflutna? Vad kan det vara som är så smutsigt och fel med det? Snart går ryktet i hela byn och alla vänder Neas familj ryggen och börjar prata om att det är hennes mammas fel. Mamma Edja som fick Neas pappa, som också var stjärntolkare, att lämna sitt öde och istället gifta sig med henne. Men kan det stämma? Är Neas gåva förbannad? Ryktena blir värre och värre och pratar om Nea som ond och kanske till och med i kontakt med Häxmästaren. Vad är det Mäster Fennel döljer? Är han galen? Ljuger han? Står han själv i kontakt med Häxmästaren? Nea måste ta reda på sanningen och även få veta om hennes by är hotad.
Men ni hör ju så spännande! Jo Salmson har verkligen arbetat upp sin förmåga att skriva spännande! Det är en gediget genomarbetad historia med alla chanser till att bli en riktigt smash-hit. Jag vet inte om den blivit översatt till danska men själv tänker jag ett par gånger på Lene Kaaberbol när jag läser det här. Tänker att det kan vara samma kids som gillar Skämmerskans dotter som gillar den här serien. Drakar, magi, en ung flicka som kämpar mot alla odds! Hoppas verkligen att Salmson får chans att skriva klart den hr serien. Det borde komma en ny del snart tänker jag. Kanske till våren? Det gick ett och ett halvt år mellan första och andra boken och den förra kom ut förra julen. Håller tummarna.

1 kommentar:

Västmanländskan sa...

Hon är så bra. Jag läser den här serien med dottern och vi väntar ivrig på nästa del.