onsdag 20 september 2017

Spöksystrar av Mårten Melin

Spöksystrar. Flickan på kyrkogården
Spöksystrar av Mårten Melin
-Flickan på kyrkogården
-Ett spöke i klassen

-Ett spöke sover över
Melin har ju visat sig vara helt makalöst produktiv. Bara i min bibliotekskatalog finns det 79 titlar. 79 TITLAR! Allt från poesi till ungdomsböcker och lättläst. Det är ju helt galet när man tänker på det.
Dessa två titlar hamnar under kategorin ”lättlästa böcker för de yngre barnen”. De är Hcf-klassade (6-9 år) men skulle absolut säga att de passar äldre barn också, även om det skrivs i del två att de går i 3:an. Nästan lite synd. Hur som helst tror jag att de är toppen för de i säg, 2:an som inte läser jättemycket ännu. Eller förresten, även de eleverna kan gott ta till sig det här. För det är bra. Inte bara lättläst. SÅ som lättlästa böcker naturligtvis ska vara.
Spöksystrar. Ett spöke i klassenDet är en tydlig, men inte för enkel handling som byggs upp till del två. I första boken träffar Nila flickan Maj utanför kyrkogården och berättar att hon inte har det så lätt i skolan. Några flickor trackar Nila och hon är rätt utanför. Maj bestämmer att hon vill hjälpa Nila men hur ska hon kunna göra det? Fast det r ju något märkligt med Maj. Hon är kall, blek och verkar inte bekommas av kylan trots att hon bara har t-shirt mitt i vintern.
I del 2 bestämmer Maj sig för att hon tänker börja i Nilas klass. Men hur ska det gå till? Hon har ju inget intyg? Fast kanske att det går lättare än både NIla och Maj tror.

I del tre sover Maj över hos Nila och dessutom blandar de blod. Jodå. Spökblod. Något händer med Nila som gör att hon plötsligt kan göra sådant som andra inte kan. Som se i mörker. Och följa med till kyrkogården och dansa halva natten. Här får vi också veta lite mer om Maj. Som att båda hennes föräldrar är döda.
Och jag gillar naturligtvis det här. Att det både är lite lagom läskigt men lite humor och framför allt en tjej som lojal till tänderna kämpar mot mobbarna på Nilas skola. Många som är lite utanför önskar sig naturligtvis en kompis. Om det sedan blir en spökkompis, vad gör det? Desto mer spännande skulle jag säga. Dessutom är Maj full av personlighet, även om det aldrig framgår vem hon är och var hon kommer ifrån. Mer än att hon skulle börja på Nilas skola på 70-talet. Men vad hände henne? Än så länge har man inte fått veta i alla fall men misstänker att det kan komma i någon bok längre fram. Del fyra släpps nu i höst och kanske får man veta redan då.

Inga kommentarer: