torsdag 21 september 2017

Rakel spektakel


Den senaste veckan har vi inte kunnat läsa något annat här hemma än böckerna om Rakel av Martin Widmark. Känner ni till dem? En serie bilderböcker på olika teman med en orädd liten tjej som heter Rakel i huvudrollen? Det började med att jag lånade hem Rymd-Rakel och Riddar-Rakel från jobbet då både Rymden och Riddare blivit oväntat stort här hemma. Och sedan var sonen fast, trots att jag själv kanske tycker att de är sådär, ska villigt erkännas. Flest gånger har vi fått läsa om Charter-Rakel, som i leken åker på charter-semester tillsammans med sina kompisar och busen Roland som alltid ska stila och luras. Den som skrattar bäst skrattar dock sist för Rakel blir den som får flyga planet när Roland bangar ur och han avslöjas dessutom som en bluff när ”hajarna” han simmar med i den lokala showen bara är hans kompisar med hajfenor på huvudet.
Ja, logiken haltar ju betänkligt då det allt är på lek, men det är så verkligt att Rakel vinner på riktigt ändå. En 4-åring köper det rätt av men som vuxen undrar man ju varför inte Roland lika gärna kunde leka att han kunde flyga flygplanet när allt ändå bara är hittepå? Eller är det det?
Jag gillar dock att Rakel aldrig ”tar någon skit” och helt enkelt bara lekar på att hon klarar av precis vad som helst.
Charter-Rakel och fuskhajarnaNäst efter Charter-Rakel är Mirakel-Rakel största favoriten och det kan jag i och för sig förstå. Pocketen skrattar så han får hicka ibland åt alla de 69 barnens konstiga namn och allt knasigt de hittar på. Där tänker han nog lite på lillasyster och den kommer lite närmare. Dessutom är mamma-pappa-barn en favoritlek just nu. Tänk att vara mamma till 69 barn! Vilken bedrift! Och allt kul de hittar på! Vi får dock ha en lång diskussion om varför hon kallas Mirakel-Rakel rekordmamma i den boken och inte bara Mamma-Rakel som han tycker borde passa bättre. Att så många barn är ganska ovanligt…
Även här är logiken ibland haltande men om man ser det som en blandning och av fantasy och lek så funkar det.
Sju stycken böcker om Rakel har det kommit men inga fler är planerade vad jag vet då den senaste kom för ganska länge sedan nu. Widmark har väl gått vidare till annat. Det är verkligen helt sjukt vad produktiv han är. Böckerna om Rakel har dock inte mycket gemensamt med säg LasseMajas detektivbyrå så oklart hur mycket Pocketen kommer att känna igen/komma ihåg när han börjar skolan. Men vad gör det. Än så länge tuggar vi runt de här 7 böckerna någon vecka till. Och det är faktiskt helt ok.

Inga kommentarer: