tisdag 26 september 2017

Monstertrilogin av Mats Strandberg

Monstret i natten, Monstret på cirkusen, Monstret och människorna
 
Monstret i natten (inbunden)Nu har jag läst Mats Strandbergs alla tre böcker om Monsterpojken Frank och behöver skriva ihop något. Att det kan bli så fint med så lite text ändå, jag börjar nästan lipa i sista boken!
Monstret på cirkusen (inbunden)Lille Frank förvandlas till ett monster på sin 9:e födelsedag. Av en olyckshändelse förvandlas han till något som mest liknar en kelig och sällskapssjuk hund. Ändå tycker de som ser honom att han mest ser ut som ett monster och när människorna ser hur han springer fram för att hälsa och bli klappad så tror de att han ska attackera.
Frank känner sig väldigt ensam. Han vågar inte berätta om sin förvandling för någon och på dagtid ser han fortfarande ut som tidigare. Bara Frank, ensam och utanför i skolan.
Monstret och människorna (inbunden)Det är bara granntanten Alice som verkar vilja umgås med Frank, och även om Frank gillar att vara där så är det kluvet då det inte direkt hjälper att han blir retad för att hans bästa vän är en gammalt tant.
Men att bli förvandlad till Monster kanske inte bara är negativt. Speciellt inte när Frank upptäcker att han kanske inte är ensam. För en natt, när människorna på stranden omringat honom för att slå honom så dyker det plötsligt upp två andra barn ur sjön. En pojke med hockeyklubba och en flicka som heter Magnolia. Precis som grannen Alice sedan länge drunknade dotter…
Det är så himla fint det här och blir faktiskt bara bättre hela tiden. I del två så kommer det en cirkus till byn och den otäcka clownen Kryger lovar att han kan rädda staden och fånga alla monster. Det blir faktiskt ganska otäckt ett tag och den där Kryger är en riktigt läskig typ, men naturligtvis ordnar det sig tillslut. Om man nu kan kalla det att ordna sig när det istället bildas ett otäckt politiskt parti för att göra sig av med alla monstren. En mycket tydlig referens till Sverigedemokraterna och även ”Positiva Engelfors!” från Cirkeln-böckerna. Här kallas de dock MYS, Människorna i Yrreds Samlingsparti.
De får en ännu större roll i bok tre som ännu mer refererar till Frankenstein av Mary Shelley. Byborna hotar bokstavligt talat monstrena med facklor och det blir total katastrof i stan innan det hela slutligen vänder.
Det är verkligen dramatik och berättande på hög nivå! Perfekt som högläsning för de lite yngre, säg 1:an-2:an (och egentligen äldre också men då kan man säkert läsa den själv. Jag tänker i alla fall bokparta om den snarast både i 2:an och trean och hoppas att den hittar sina läsare.

Inga kommentarer: