tisdag 19 september 2017

Flickan på hotellet av Katarina Wennstam

Flickan på hotelletSå himla sugen jag varit på att läsa den här boken och se om vad Wennstam skulle göra av all politik hon står för i en ungdomsbok. Och jag är inte ett skvatt besviken. För nog dryper det av åsikter här, även om man kan tycka att det är märkligt att en del av dem fortfarande kan ses som kontroversiella. Och allt bakas in fullt naturligt och bildar sprängstoff på ungdomshyllan. Den här sällar sig till raden av böcker på temat jämlikhet och feminism men tar även upp ämnet kvinnovåld, utan att det blir för magstarkt för en högstadieelev. Trots att den innehåller både sex, övergrepp och mord på en 17-årig flicka. Wennstam balanserar på en hårfin gräns till vad som kan ses som för magstarkt och jag skulle väl inte sätta den här i händerna på en mellanstadieelev direkt, men äldre ungdomar fixar det definitivt. De läser ju vuxenböcker så varför inte det här?
Först och främst är dock Flickan på hotellet en deckare, och det enda jag kanske har lite emot den är att ungdomarna lite väl lättvindigt bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt den döda flickan Olivia. Dessutom vet jag inte hur långsamma polisen är eller hur snabb en tonårig datanörd skulle vara, men IBLAND känns det faktiskt som att det går lite för lätt för ungdomarna.
Nå, boken handlar om Alex, Charlie och Bianca som bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt Olivia Fridh som hittats död på ett hotell inne i Stockholm. Alex tar jobb som frukostvärdinna på hotellet och snokar runt medan Bianca letar information på nätet. Charlies roll är något oklar men Bianca är vad man kallar för en ”hemmasittare” som inte längre klarar av att ta sig utanför dörren och helt har slutat gå till skolan. De är en udda trio men om jag förstått det hela rätt så ska de återkomma i två delar till i den här deckartrilogin. Kanske kommer Charlie få en tydligare roll framöver och inte bara vara ”den snygga killen”. Även om jag kan tänka att Wennstam kanske haft en tanke med det där. Att det i många filmer ex finns ett kvinnligt alibi med, mest för att det ska vara med en tjej. Alltid snygg naturligtvis. Kanske är detta hennes sätt att vända på saken?
Till en början går det nästan för bra för Alexandra. Hon börjar prata med de andra anställda på hotellet, hittar Olivias gamla mobiltelefon och snart är de en misstänkt på spåren. Men det r bara Alex som utsätter sig för fara och den blir alltmer påtaglig ju närmare sanningen de kommer. Det är också fler personer att ta hänsyn till. Olivias familj, den papperslösa städerskan som inte vågar träda fram och inte minst Olivia själv. Som blir allt mer verklig ju mer ungdomarna får veta om henne och hennes hemliga liv.
Jodå, det är ruggigt spännande och riktigt engagerande det här. Och fullt av politiska åsikter och funderingar. Nästan på gränsen till för mycket men jag tycker ändå att Wennstam balanserar det väl. Speciellt gillar jag Alex cancersjuka mormor, Sveriges första kvinnliga domare, som hela tiden finns där som en förebild för Alexandra. Henne kommer vi med all säkerhet få träffa igen.
Hur som helst, det kan faktiskt behövas lite mer engagerande deckare på ungdomshyllan och är de så här bra så rekommenderar jag dem gärna även till de som inte brukar läsa deckare.

Inga kommentarer: