torsdag 29 december 2016

Tova-Li och sommarlovet av Camilla Gunnarsson och Jonas Olsson

Tova-Li och sommarlovetÅh, vad det behövs fler sådana här bilderböcker. Det är alldeles för mycket medelklassvardag i bokhyllan, både hemma hos mig och generellt. Visst har det kommit lite grand, men det behövs definitivt mer.

Tova-Li är tillbaka i skolan efter sommarlovet (så jag gissar att hon är ca 7 år?) och alla berättar vad de hittat på. De har rest utomland, varit på Gotland och hittat på massor med saker som kostar pengar. Tova-Li har varit i skogen med sin mamma som är arbetslös och ensamstående och inte har några pengar alls, faktiskt. Har de tur kan det bli makaroner med ketchup ibland när det är knapert. Det står inte vad de får om de har otur... Tova-Li gillade att vara i skogen med mamma men hon blir nervös över att passa in. Kanske kommer de andra inte alls att gilla hennes berättelse. Ska hon ljuga? Som tur är så är kompisarna snälla och tycker det låter hur häftigt som helst. Tyvärr tror jag inte att det ser ut riktigt så på många ställen i verkligheten. Eller rättare sagt, jag är ganska säker på det. Här går barnen ut i skogen och bygger koja med klassen istället för att det verkade så roligt.

Jag tycker verkligen att et behövs fler sådana här titlar. Både för de barn som har det som Tova-Li, men också för barn som min Pocket, som faktiskt är ganska priviligierad och behöver se att det ser olika ut hemma hos andra barn. Stort plus till Gunnarsson. Dessutom är det fina bilder även om texten hade kunnat vara lite roligare formgiven. Tydliga bokstäver och enkelt att läsa för den som själv går i skolan dock. Eftersom berättelsen är enkel passar den dock även min 3-åring så jag skulle säga att den är lagom för 3-8 år, faktiskt. Stort spann.

Inga kommentarer: