onsdag 7 december 2016

Polkagrisrånarens hemlighet av Åsa Öhnell

 (inbunden) Tänk att vi redan är inne på den 7:e december. Jag har knappt kommit igång med julläsningen alls. Jag brukar ju frossa i julböcker men har i alla fall hunnit läsa den här lilla godbiten. Polkagrisrånaren är en del i serien om KlaraBella-deckarna och mig veterligen kan alla läsas fristående även om de hänger ihop.

I den här boken så lackar det mot jul och när skolan har haft avslutning så får Klara och Bella åka till Liseberg och fira hela eftermiddagen och kvällen. Naturligtvis kan de inte vara där i fem minuter innan de råkar ut för läskigheter igen. När de står i kön till polkagrisståndet så får de veta av försäljaren att han nyss blivit rånad. Av en tomte!½ Allt pekar på några flyktingkillar som kom till nöjesparken samtidigt som Klara och Bella och de bestämmer sig för att ta reda på vad som ligger bakom. Är det killen med den rostbruna mössan? Och varför sa han i så fall "Alla aktar" till polkagrisförsäljaren? Vad har vakterna på området med saken att göra och varför är Juha, killkompisarnas tränare, så himla sur och bråkig?

Ja, det här är faktiskt en riktig höjdare i serien! Det är fullt med julstämning på Liseberg, granar, tomtar och godis. Dessutom gör Öhnell ett, visserligen ganska övertydligt emellanåt, ordentligt inlägg i flyktingdebatten med den här. Varför misstänker man flyktingkillarna det första man gör? Öhnell skriver oss nästan på näsan ibland, när Klara t ex kommer fram till att hon ska vara mer tacksam över sina saker då flyktingkillarna ju inte har någonting alls i jämförelse. Men det märks att det är en fråga som ligger henne varmt om hjärtat och ändå blir hon aldrig politisk. Det pratas aldrig utvisning eller liknande utan ligger på barnets nivå. Det handlar mer om fördomar och att rannsaka sig själv. Allt förpackat i en rödochvitrandig karamellkostym. Riktigt bra med andra ord. Perfekt juldeckare för mellanåldern så här lagom till jul! Jag rekommenderar skarpt.

Boken på Bokus, Adlibris och Idus förlag.