tisdag 20 december 2016

God VAB... el hur var det nu, och en rackarns bra barnbok om katter. Och fantasy.

KattgudenJa, här är det ju tyst hela tiden men det är faktiskt liv i luckan då och då. Vi är inne på tredje veckan med vab och andra omgången sjuka själv. Har en fin och nätt liten hög med böcker att reca och uppdaterar enklare på instagram numera när Pocketen och Pixi sällan lämnar min kropp i fred länge nog för att jag ska få till några inlägg. Även Goodreads är ju en räddare när man försöker hålla reda på vad man läst. Heter Bokomaten där också. Tänker göra mitt bästa dock även här för har en hel del godis att bjuda på. Som den här boken t ex. Kattguden av Ingerun Syrén Sjösvärd är en fantasy för mellanåldern med ett brutalt katt-tema. Eftersom Ingerun är fellow bokbloggare så blev jag naturligtvis himla glad när jag läste att hon skrivit en egen bok, men ännu gladare blev jag när jag läste och insåg hur himla bra den är!

För det är den. Den borde snappas upp av något större förlag faktiskt, för det är den väl värd. I Kattguden lär vi känna Liam,11 år, fotbollskille och inte direkt något geni i skolan. Han har mer eller mindre kattfobi, vilket är något som kommer att vísa sig svårt att leva med i den lilla staden där han bor. För plötsligt dyker det upp fler och fler katter. Hans granne, Olle, som också brukar hjälpa till på fotbollsträningen, blir vräkt oh flyttar in i en buske tillsammans med en drös med katter och en dag när Liam går förbi så får han se en konstig syn. En av katterna som kommer ut ur busken är inte någon vanlig katt utan en människa. En kvinna, som är en katt, eller är en människa? Kvinnan visar sig vara Bast, den gamla egyptiska kattgudinnan, som återvänt till jordelivet för att ta över världen med hjälp av en utvald...

Riktigt spännande blir det faktiskt. Liam försöker bolla det han vet med träning, skola och ett litet spirande romantiskt intresse... Och det han får vara med om naturligtvis. Det finns inslag av Harry Potter och Cirkeln och jag är säker på att Ingerun har läst båda. Det är dock något alldeles eget och jag hoppas att den här får lite spridning för det är en trevlig bok. Tumme upp!

Inga kommentarer: