tisdag 8 november 2016

Till min dotter av Malin Wollin

Till min dotter (inbunden)Många har skrivit om den här boken och hyllat den till skyarna för att vara realistisk och ha hög igenkänningsfaktor. För min del tar det ett tag att läsa ut den faktiskt och jag sällar mig nog snarare till de mer tveksamma faktiskt, tillsammans med Mrs E. Liksom hon så beror det nog i mitt fall faktiskt också på att jag inte känner igen mig särskilt väl alls, till skillnad från så många andra. Det här är inte min uppväxt, utom ramverket. Det är verkligen mitt i prick. Samma mode, samma TV-serier osv. Dock bodde jag inte på en ö på landet och även om jag inte var Miss Popular så fick jag inte mitt huvud nerkört i någon toalettstol. Jag hånglade mig heller inte igenom en massa fester i väldigt unga år, vilket känns som en märklig kombination faktiskt. Hur kan man vara så utsatt och samtidigt hooka med en av skolans snyggingar varje fest, som man råkar ha varit vän med sedan barnsben. jag drömde inte om Kronprinsessan Victoria som liten och jag flyttade inte hemifrån när jag var 16 år och flyttade ihop med narkomaner.

Det jag definitivt känner igen mig i dock, är Stellas känslor inför sin dotter. Även om dottern i boken är 12 år gammal och mina barn är 3 och 0 så finns oron där. Och den gränslösa kärleken och att man skulle länska Victorias Secret-affären på billig parfym om det var det ens barn önskade även om man själv tycker det stinker och inte gillar besattheten.

Med det sagt så är det ändå en berättelse om en sorglig uppväxt som verkar ha klurat ut sig tillslut. Och vi kan förmodligen alla känna igen oss i att ha haft mer eller mindre jobbiga uppväxter även om de har sett annorlunda ut. Och jag är heller inte en av de som följt Wollin i en massa andra sammanhang som många andra verkar ha gjort. Kanske hade jag fått ut mer av boken om jag hade haft lite mer förinformation?

På det hela taget tycker jag att det är en ganska otäck bok och det känns lite som en lycka man inte kan sluta stirra på. Även o jag sällan stannar och tittar på olyckor för att det känns för obehagligt. Kanske är det därför jag emellanåt har lite svårt för den här boken också?

MEN, jag kan absolut förstå att man kan tycka att det här är en riktigt bra bok om man känner igen sig i berättelsen. Så en lite kluven recension får man väl säga att det här ändå. =) En tumme upp och en lite tveksamt liftande tumme också.

Inga kommentarer: