måndag 7 november 2016

Simbassängen av JiHyeon Lee

Simbassängen (inbunden)Mitt internet fortsätter krångla, men till och från poppar det upp om än långsamt så jag börjar reca lite är igen.

Mirando Bok håller på att bli ett av mina absoluta favoritförlag. Detta är ännu en fullträff som både jag och pocketen älskar, trots att den nog egentligen passar något äldre barn bättre. Detta är dessutom en textlös bok med enbart bilder så att man kan "läsa" den oavsett vilket språk man talar. Men vilken historia bilderna berättar. De är lätta att fantisera kring och enkla att följa om man vill berätta en historia för sin favorit. Eller låta barnet själv berätta utifrån bilderna. Just det senare tror jag kan funka ännu bättre om man har en unge som är något äldre än min 3,5-åring, men i övrigt går det lika bra att läsa den från tre.

Bilderna är underbara och fantasifulla men väldigt enkla. En ensam pojke står på kanten av en simbassäng och tvekar när en hord av badgäster stormar in. Tillslut hoppar pojken i och dyker ner under vattnet under alla människorna. En flicka ser honom och följer efter och sedan simmar de iväg på ett äventyr man aldrig hade kunnat ana. Det finns naturligtvis massor va filosofiska frågor man kan diskutera. Om att titta utanför den vanliga samlingen med folk, om att låta tanken löpa fritt, om att sticka ut ifrån mängden, om att våga hoppa i, om att våga gå sin egen väg och om vänskap. Det sista är det vi pratar mest om, jag och lillkillen. För det är det han tar med sig. "Titta, nu är de kompisar". Och vi leker oss igenom bilderna och hittar på namn på de olika fiskarna och djuren.

EN riktigt stor tumme upp för den här boken med andra ord, som jag tänker passar ett stort spann på 3-9 år. Kanske till och med äldre om man bara vill ha något att utgå ifrån inför en diskussion, en uppgift, kanske en bilduppgift eller en skrivuppgift. Eller bara en berättelse att drömma sig bort i.

Inga kommentarer: