onsdag 23 november 2016

Saga-sagor av Josefine Sundström och Emma Göthner

 (inbunden)Det här är en kapitelbok för ca 3-5 år men jag kanske skulle säga att den snarast passar det lite äldre spannet där och inte direkt barnet fyllt tre. Om man inte har en väldigt tidig och ivrig läsare förstås. Vi läste visserligen Emil i Lönneberga flera månader före den här och den är ju rätt svår också, men långa meningar och en del krångliga ord kan man behöva förklara här ändå. Jag har till och med skrivit om flera gånger i huvudet när jag har sett att det börjar bli för mycket tungvrickare för min pocket.

Handlingen däremot är suverän! Fem kapitel med fem fristående berättelser om Saga, 5,5 år. Det är vardagsnära berättelser, som vi visserligen inte alltid känner igen oss i, men mycket som är likt också. Det allra bästa är att de är fristående. För då kan man vänta någon dag eller två mellan kapitlen och barnet måste ändå inte komma ihåg precis allt som hände i förra kapitlet. Perfekt för att börja vänja barnet vid att läsa böcker med mer text och förre bilder i.

Allra bäst tyckte min som om att läsa om studsmattan och hur Saga hoppade så att hennes kompis slog sig och fick åka till sjukhus. Studsmattor OCH sjukhus i samma berättelse!! Vilken hit!! Det är tillräckligt mycket igenkänning för att min pocket ska köpa allt det där som INTE är det.

Så, på det hela taget en finfin börja-läsa-kapitelböcker-bok. Om man plockar bort lite onödigt krångliga formuleringar som inte ens jag skulle använda. Hoppas på fler böcker om Saga.

Inga kommentarer: