tisdag 11 oktober 2016

Lite fler bilderböcker


Idag kör vi bilderboksrace igen! Två bilderböcker och en faktabok tänkte jag gå igenom, alla passar den där lite mellanåldern 3-6 år. Där det är så stor spridning. Även om jag tycker att de här passar alldeles utmärkt även för äldre barn.
Tomtens son vill inte bli tomte när han blir stor (inbunden)Tomtens son vill inte bli tomte när han blir stor av Hans P A Karlsson och Agnes Oldefors
Detta är en bok på rim som lika gärna skulle kunna fungera för de där barnen som börjat läsa själva och kommit en bit. Skrivs aldrig ut hur gammal Tomtens son är, men gammal nog för att prova på olika jobb förstås. Tomtens son bestämmer sig för att han vill bli något annat då han ändå inte kan bli lika bra som sin pappa på att tomta. Det visar sig dock att han är rätt kass på alla andra jobb han tar på sig också, då han liksom jobbar som tomte på alla arbeten i alla fall. I leksaksaffären ger han bort alla leksaker och som brevbärare kliver han in genom skorsstenen. Jag är lite osäker på vad boken vill säga, men kanske att man ska satsa på det man tycker om och är bra på? Och som det står på baksidan av boken: Rätt och fel beror på var man är, inte vem man är. Och det stämmer kanske. Ofta.
Det är inte alltid rimmen funkar, men nära nog. Det är dock något av ”Skräddare bli vid din läst” över det här som gnager i mig, men det kanske är mig personligen.
Vildas vilda benVildas vilda ben av Petra Sandberg Holstensson och Emmalill Frank
Vilda är ett barn som kan tänkas få problem när hon blir större. Hon kan helt enkelt inte sitta still. Hon kan inte sitta och lyssna på förkolefröken när hon läser för tusen saker poppar upp i huvudet. Hon känner sig som ett popcorn som poppar runt över allt och inte kan sitta still. Där associationerna avlöser varandra i vild galopp. Många barn kan nog relatera, även de som inte kommer att få en diagnos längre fram. Illustrationerna är inte riktigt min stil, men det är nog en smaksak. Historien är enkel men logisk och fin för de där spralliga barnen och även deras kompisar att läsa.
Hur gamla blir djuren? Och lite annat kul att veta
Hur gamla blir djuren? Och lite annat kul att veta av Linda Svensson och Jonna Bergqvist
Så har vi en faktabok som är lite mer som en uppslagsbok. Man kan helt enkelt leta reda på det djur man är intresserad av också kan man bläddra och jämföra. För att läsa från början till slut är lite svårt. Det är flera kapitel med djur på olika teman och sedan lite fakta om varje djur under rubrikerna. Det är inte en faktabok man läser för att det är roligt, med en massa sammanhållen text, nä, det är snarare en bok att bläddra lite i. Fram och tillbaka. Jag stör mig också en aning på någon mening som kanske inte är helt korrläst, men på det hela taget är det en trevlig bok. Speciellt om man är intresserad av djur. Lagom fakta för de små barnen. Kul att det både är husdjur och vilda djur.
Ja, inte mina favoriter i bilderbokslådan, men klart trevliga att läsa ett par gånger.  Kanske speciellt faktaboken.

Tomtens son vill inte bli tomte när han blir stor på Adlibris, Bokus och Idus förlag
Vildas vilda ben på Adlibris, Bokus och Idus förlag
Hur gamla blir djuren på Adlibris, Bokus och Idus förlag

Inga kommentarer: