tisdag 4 oktober 2016

Åse lånar en hamster av Ingrid Olsson och Charlotte Ramel

Åse lånar en hamster (inbunden)Jag fortsätter min vandring i bilderboksland och nu har turen kommit till en ny bok av Ingrid Olsson och Charlotte Ramel. Här hemma har vi läst boken "Åse och grodan" hur många gånger som helst. Om Åse som hittar en överkörd groda och vill vila för sin kompis Malte men mamma säger bara "sedan" hela tiden.. Den tangerar både det där med att döden finns lite över allt, men framför allt hur frustrerande det kan vara att vara liten och inte bestämma själv. Och att sedan göra något som man skäms så att det gör ont i magen för. Åse klipper sönder mammas tyg när hon är arg.. Det är en fin bilderbok och nu har det alltså kommit en ny bok om Åse!

"Åse lånar en hamster" är lite av en skräckis. För Åse är på besök hos Malte och kramar och klappar på Maltes storasysters hamster när den plötsligt är borta! Och allt är Åses fel! Hon ville ju bara kela lite till innan hon var tvungen att gå. Eller egentligen ville hon nog gömma både sig och hamstern och aldrig bli hittad så att hamstern skulle bli hennes... Åse lovade ju att vara försiktig och hon tycker ju så mycket om den, det är ju bara därför en försvunnit. Hon ville ju så gärna visa att hamstern yckte bäst om henne, att hon var bäst på att ta hand om den, men istället blev allt fel. Man riktigt känner hur det knyter sig i magen hos Åse.

Bilderna av Charlotte Ramel är som vanligt jättefina och jag gillar att barnet kan gå från sina pekböcker (ex Bilen säger brum) till bilderböcker och känna igen sig ändå pga illustrationerna. Och även detta är en vardagsberättelse som har potential att bli en riktig favorit. 

Inga kommentarer: