tisdag 6 september 2016

Nya böcker av Linda Palm


Ja, har man följt bloggen några år så har man kanske märkt att jag är ganska svag för Linda Palms barnböcker och hennes böcker om Svea i synnerhet. Nu har det kommit två nya böcker på Idus förlag, en om Svea och en om en liten kille som heter Frans.

Fånga draken –ett riddaräventyr för de yngsta


Fånga draken
Frans gillar drakar och riddare och äventyr. Det förstår man snabbt. I boken får vi se hur han tar på sin rustning, leder fram gunghästen och plockar fram gosedraken som i leken blir riktig och rymmer från slottet. Frans ger sig ut på jakt och rider länge, länge och letar efter draken. På varje uppslag kan den observante skymta draken någonstans. Kanske bakom ett träd eller bakom en mur. Hästen konstrar men Frans klarar det. Tillslut fångar han naturligtvis draken och rider hemåt igen.

Vad jag framför allt gillar med den här boken är att det är en lagom spännande och komplicerad introduktion till låtsasleken. Det lilla barnet får för första gången kanske stöta på riddare och fantasi. Det är korta meningar och en väldigt enkel handling, vilket nog behövs då det kan vara en ny upplevelse för det lilla barnet att tänka och fantisera och hitta på saker som inte är i dess direkta närhet. Gunghästen ja, men riddare? Vad är det? Märks det att jag gillar? Och bilderna är tydliga och färgglada, även om jag personligen föredrar lite mer realistiska teckningar istället för prickar till ögon osv. Men det är ju en smaksak snarast och inget som jag tror att små barn tänker på.

Svea klipper


Svea klipperDetta är 8:e boken om Svea och även kanske den läskigaste av dem. I alla fall sett ur barnets perspektiv. Svea hittar saxen och sätter sig och klipper medan mamma är på toaletten. Rätt vad det är så har hon klippt av en bit av luggen och ger upp ett illvrål. Mamma skyndar ut men får förklara att det inte går att tejpa fast håret igen. Man får klippa till det som är där istället. Oj, vad det är hög igenkänningsfaktor på den här hemma även om min kotte är bra mycket äldre än Svea. Detta att allt inte går att laga med tejp… Svea får en lite mindre sax av mamma och så klipper de och pysslar ihop istället. Något många barn verkar tycka är väldigt roligt. Det är precis lika bra som vanligt. Vardagsnära med känslor och händelser som många kan känna igen. Bildsammanfattningen på slutet, som brukar vara så bra och predagiskt att använda när man ska gå igenom vad boken handlade om, den blir extra viktig nu när det kanske är en berättelse som kan upplevas som lite läskig för de minsta. Bra då att gå tillbaka och prata om vad som hände och sedan kanske själva sätta sig med sax och papper.

Jag är förtjust som vanligt. Och som vanligt gillar jag boken om Svea bäst. De bilderna är också några som jag tycker lämpar sig perfekt för de 1,5-åringar som den riktar sig till. Enkla, avskalade med få färger och ändå tilltalande och realistiska. Passar kort sagt bra ihop med handlingen. Tumme upp får båda!

Svea klipper hittar du på Bokus, Adlibris och på Idus förlag

Fånga draken hittar du också på Bokus, Adlibris och Idus förlag.

Inga kommentarer: