tisdag 13 september 2016

Jack av Christina Lindström


JackSådana här böcker gör mig så glad. Riktigt bra ungdomsböcker som tar läsaren på allvar men med humor och intelligens.
Jack är framför allt en himlastormande kärlekshistoria och en berättelse om mod att byta väg. Jack har varit en strulpelle i många år men om man ska vara ärlig så förstår man också varför. Hans föräldrar var inte mycket äldre än han själv är nu när de fick honom och Jacks pappa bangade och drog iväg fortast möjligt. Under Jacks uppväxtår kan han räkna på ena handens fingrar de gånger pappan har varit där. Istället har han varit ”bortrest” på olika jobb… Jacks mamma har dock gjort allt hon kunnat för sin son, trots att han gjort allt för att ställa till skit för sig själv och andra. I högstadiet mobbade han en kille så svårt att han fik byta skola och hängde med nynazister. Det där har ändrats nu men det är inte alla som ser det. Jack försöker verkligen vara juste och vinnlägger sig o att prata med de han ser som nördar och ge tjejer komplimanger. Vad han inte ser är att nördarna inte bryr sig och tjejerna, ja, nog ser de honom som en player och strulpelle fortfarande. Och det är han ju. Tills han träffar Freja inne på toaletten på en fest. De sitter och pratar i badkaret och Jack faller handlöst. Trots att hon inte alls ser ut som hans vanliga tjejer eller för den delen pratar som de gör. Eller kanske just därför.
Och det riktigt sprakar om Jack och Freja, trots att de mest pratar nonsens men det är ju oftast vad nyförälskade gör. Det är bara det att Freja inte vet vem Jack är, eller har varit. Hon som håller så hårt på rätt och fel. Vad skulle hända om hon fick veta?  Och Jack, är det bara Freja som gör att hon känner skuld inför den han varit? Eller har han verkligen ändrat sig, oavsett?
Lindström har lyckats skriva en idealisk kille för många. En badboy som ändrat sig och gör gott. Som snackar emot de invandrarfientliga och tycker homosexualitet är väl inget att orda om, det är väl viktigare vilket fotbollslag man håller på. En sådan där kille som vet att han skulle kunna bli värsta farliga ligisten, men väljer aktivt att låta bli. Och Freja, som visserligen kanske är lite för mycket ”mysig tjej med tekopp i handen, lång halsduk och som gillar att hoppa i lövhögar” (ja, ni vet stereotypen), hon lyckas ändå balansera sin personlighet genom att faktiskt inte vara en sådan där späd gråsparv utan se ut lite som tjejer gör mest. Med stor näsa (aristokratisk enligt Jack) och fasta principer.
Det är en riktigt fin kärleksberättelse och samtidigt en bok som man kan använda för att diskutera mobbing och samhällsfrågor då Jack och hans kompisar ofta pratar om flyktingfrågan då åsikterna går ganska brett isär i gänget. Och jag gillar Jacks attityd. Han slänger sig med svordomar och rappa repliker, ofta med sin mamma som svarar lika tufft tillbaka. Rått men hjärtligt. Dessutom är det lättläst trots en del tungvrickarrepliker. Och så himla bra.

4 kommentarer:

Ylva sa...

Mycket bra bok, som jag ska rekommendera till läsovana killar!

bokomaten sa...

Ja!! Helt rätt! Kan nog passa den kategorin riktigt bra.

Västmanländskan sa...

Härligt! Ligger i min läshög också!

Camilla sa...

En av mina och 14-åriga sonens favoritböcker!