onsdag 24 augusti 2016

En Gud i spillror av Kate Atkinson

En gud i spillror (inbunden)Det tog mig över två månader att ta mig igenom den här boken. Jag började läsa den redan innan Pixi föddes och jag avslutade den ungefär i samband med hennes tvåmånaders dag. Inte för att den var dålig alls utan för att tiden och läslusten helt enkelt inte har funnits där. Det innebär dock att den här boken har följt mig genom förlossning och vaknätter och därför kommer den för alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Även om den inte alls lever upp till sin föregångare, Liv efter liv.

I den boken lärde vi känna Ursula och alla hennes liv. I denna bok är det istället hennes lillebror Toby som vi får följa och det tog mig ett tag innan jag egentligen klurade ut temat för den här boken. Vad den egentligen faktiskt handlar om. Men Toby var pilot i andra världskriget och i flera av Ursulas många liv i förra boken så stupade han, här överlever han dock och lever ett långt liv. Med barn och barnbarn. Han gifter sig med grannflickan Nancy och får en dotter som han inte alls kan relatera till. Hon är på alla sätt sin mors barn och när Nancy går bort förlorar de sitt sammanbindande kit. 

Kriget påverkar alla Tobys relationer på ett eller annat sätt. Inför sin fru tiger han, medan hon istället pratar, trots att hon skrivit under ett tysthetslöfte. Dottern förstår inte alls sin far och barnbarnen blir som de blir. Väldigt olika och med en starkare relation till sin morfar än till sin mamma.

Det är till en början inte helt klart men efterhand blir det allt tydligare hur kriget spelar stor roll även i barnbarnens liv eftersom det påverkat deras morföräldrar, som i sin tur påverkat sin dotter, som i sin tur påverkat sina barn. Krig sätter spår i generation efter generation även om de inte alltid vet om det själva. Det gör naturligtvis den här romanen till inte bara intressant läsning utan till rykande aktuell när man diskuterar flyktingpolitik. Och även om jag är något tveksam under början av min läsning så växer den till att verkligen gräva sig in i hjärtat hos mig. Det här är precis min typ av roman. Intelligent, med många trådar, en familjesaga och relationsroman som brer ut sig över många årtionden men med mer att säga.

Jag har ännu inte läst en bok av Kate Atkinson jag inte har tyckt om även om detta kanske inte är hennes absolut bästa.

Inga kommentarer: