måndag 29 augusti 2016

Där gryningen dröjer av Anna Lihammer

Där gryningen dröjer (inbunden)Detta är Lihammers tredje bok i serien om kommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson. Kanske är det också den absolut mest aktuella och det helt säkert fullt medvetet. Två parallella historier under två olika men liknande årtionden låter oss följa ett antal män och det som hänt dem.

1913 åker ett antal personer på en forskningsexpedition till Arktis för att söka efter Ingenjör Andrées kvarlevor och samla in forskningsmaterial. Det är redan från början tydligt att de inte kommer att hålla sin tidsplan och isen och kylan brer ut sig och tar över deras kroppar och tankar fullständigt. När de missar båten tillbaka inser de att det är väldigt troligt att de inte kommer att överleva men de har inget annat val än att försöka. Och händelserna som ska komma att utspela sig kommer att påverka dem alla under återstoden av deras liv.

1936 ska Berlinolympiadens strax till att börja när en skandaljournalist och hans fästmö bestialiskt mördade i hans egen villa. Det enda vittnet är en överlevande ung prostituerad flicka som kräver sjukvård dygnet runt och inte är mycket till hjälp. Efter ett tag inser Carl Hell att det finns kopplingar ända tillbaka till den där ödesdigra forskningsexpeditionen.

Alltså, detta är så bra så man dånar. Hur Lihammer lyckas skriva en bok som lika gärna skulle kunna utspela sig idag men ändå lyckas med konstycket att kännas riktigt autentisk. Och isande otäck. Genom att referera till OS gör Lihammer dessutom att den känns extra aktuell, något som verkligen binder samman årtiondena även om OS 1936 var en helt annan historia. Hon refererar till våldtäktsmål och gör det skrämmande tydligt att vi inte har kommit särskilt långt sedan 30-talet i den frågan. Tydligast är dock frågorna om krig, flyktingar och rasism. Hon lyckas verkligen få läsaren att känna, eller inse, att vi lever i ett nytt 30-tal, minus det snygga modet. Och det med en otäckt spännande och välskriven deckare.

Recex från Historiska media

3 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Ja, den var ju galet bra - jag har precis läst it den!

Västmanländskan sa...

*ut

Bokomaten sa...

Ja, jag vill bara ha meeeer!=