fredag 1 juli 2016

När storken störtat av Louise Gustafsson & Sanny Thor

När storken störtat (inbunden) Idus förlag har gett ut en hel del pedagogisk litteratur för barn om svåra ämnen. Jag uppskattar verkligen att man satsar på böcker om saker som man verkligen kan behöva prata om, som depression, sorg och i det här fallet, att det inte alltid är så lätt att skaffa barn.

Boken handlar om Isa som går i skolan och verkligen, verkligen önskar sig ett småsyskon. Alla andra i hennes klass verkar ha bröder och systrar, men inte hon. Det gör henne väldigt ledsen och hon upplever det som väldigt orättvist. När hon kommer hem från skolan en dag är hon extra ledsen då en av klasskompisarna just berättat att hon ska bli storasyster.

Hemma ser dock föräldrarna pillemariska ut men börjar med att trösta Isa som uppenbarligen är ledsen. De förklarar att ibland kan storken behöva lite hjälp på traven. Isa vet hur barn blir till, men tycker att diskussionen är lite pinsam. Hon gillar liknelsen med storken dock. Att ibland är det som att storken störtat på vägen och kan behöva hjälp med leveransen. Ibland kan man behöva gå till en doktor för att få hjälp och vissa barn blir adopterade.

Och naturligtvis visar det sig på slutet att mamma och pappa har en överraskning. Isa ska äntligen själv få bli storasyster.
Många av mina vänners graviditeter har inneburit problem. Antingen har man behövt hjälp på vägen eller så har det uppstått problem undertiden. Det är svårt att ta samtal om läkarbesök osv. Den här boken är klassad som 3-6 år men jag tror egentligen att den passar bättre för en 6-åring än en 3-åring. Den är dock väldigt pedagogiskt uppbyggd och jag uppskattar verkligen att det kommer sådana här böcker. När vi letat böcker för att förbereda Pocketen lite så har det faktiskt varit svårt att hitta så himla mycket, och speciellt om sådant som avviker från normen. Stor tumme upp för ett bra initiativ som dessutom är väl genomfört och intressant att läsa ÄVEN om man inte vill ha eller väntar på ett syskon.

Boken på Bokus, Adlibris och Idus förlag

Inga kommentarer: