torsdag 19 maj 2016

Zombiefeber av Kristina Ohlsson

Zombiefeber
Kristina Ohlsson är ju inte bara känd som deckar- (och numera även skräckförfattare) för vuxna utan är även drottning i mellanålderskategorin på bibblan. Eleverna här har i alla fall ÄLSKAT Glasbarnen-trilogin och hennes spöklika ”Mysteriet på Hester Hill” som kom i höstas har också blivit en stor hit här. I alla fall efter att jag bokpratat om den. Jag är fullständigt övertygad om att Zombie-feber kommer att falla in i ledet och bli en succé även den. Dessutom är även den här boken första delen i en planerad trilogi och det är alltid tacksamt med serier. Även om jag måste säga att det inte känns helt klockrent när man läst ut boken, att det helt naturligt ska komma en fortsättning. Bortsett från att det på slutet står uttalat att ”nu är det här äventyret över men i spåren av Zombiefebern brukar det alltid komma andra hemskheter så vi kan vänta oss mer förfärliga sake när hösten kommer”. Typ.

Men det är ju nästa bok. Om man bara ser till den här så är det en klockrent, lättläst och lagom läskig sommarlovshistoria som kommer att gå som smör i solsken här. Jag lovar att vi kommer att se den på stränderna i sommar, i händerna på 11-åringar som pausar badandet för att läsa om getingarna, zombierna och Herbert och Sallys äventyr i Eldsboda.

Parallellt med historien om Zombierna så är det även stor dramatik på det lilla planet. Herbert bor med sin farfar då båda hans föräldrar gick bort när Herbert var mycket liten. Nu har kommunen dock börjat blanda sig i deras arrangemang. Farmor är död sedan några år och farfar börjar bli till åren. De ser gärna att Herbert hamnar i vad de kallar för en ”riktig” familj, men han verkar inte ha några närmare släktingar att flytta till så då är fosterfamilj, kanske i en annan stad, det enda alternativet. Herbert vägrar naturligtvis och försöker förtvivlat komma på en lösning. Och samtidigt börjar en mystisk sjukdom sprida sig i det lilla samhället. En efter en insjuknar i den konstiga febern som gör att de tappar aptiten, får röda ögon och Herbert och hans kompis Sally upptäcker också snart att de sjuka verkar döda och äta djur. Framför allt på natten.

Så kommer en mystisk främling till orten. Han är lång, blek och bär på två tunga resväskor som han inte ens packar upp. Han intresserar sig onaturligt mycket för den allt mer ökande getingsvärmen i Eldsboda och Sally och Herbert är övertygade om att hans närvaro på något sätt hänger ihop med vad som allt mer framstår som en Zombie-feber…

Och jodå, det blir spännande. Och Herberts öde engagerar. Och det är lättläst. Kanske aningens lite för lättläst för att det riktigt ska gå på djupet för de äldre, men det är perfekt för 9-11-åringar! Och jag har en kille i 6:an här som redan frågat efter fortsättningarna. Och han är den enda som hunnit läsa den…J Kanske inte det bästa jag läst i genren, men definitivt spännande nog. Och Herbert är föredömligt nog tänkt ska vara i 12-årsåldern så åldern skämmer inte heller bort äldre elever trots allt ändå.

Avslutningsvis ger jag er den riktigt snygga trailern för boken! Sammanfattar ganska bra vad det handlar om.

2 kommentarer:

Hanneles bibliotek sa...

denna blir jag nyfiken på

Bokomaten.. sa...

Lagom mysig sommarlovsläsning!