onsdag 18 maj 2016

Två bildeböcker av Daniel Karlsson

De här två böckerna har egentligen bara de gemensamt att de är skrivna av samma person och utgivna på samma förslag. Och att de är bilderböcker, fast illustrerade av olika personer så tänker man inte på det så kan man lätt tro att de är skrivna av olika personer också.

Bröderna Troll flyttar hemifrånBröderna Troll flyttar hemifrån” (illustrerad av Jonas Olsson) är en klassisk saga om samarbete och att olikheter förgyller och kompletterar varandra. Tre små troll, olika som natt och dag, föds en dag och utvecklas så småningom till att bli helt olika varandra. En är lång, en är pytteliten, en är stark och kan lyfta tunga stenar. Trollen är alltid avundsjuka på varandra och önskar naturligtvis att de var någon annan. Som så många. Kort vill bli lång, svag vill bli stark. När det är dags för trollen att flytta hemifrån så försöker de alla bygga sig vars ett hus men var för sig så blir husen rätt dåliga. Det långa trollet får bara tag i pinnar, den starka kan bara få tag i sten och den lilla kan bara pilla fram mossa. Inget som står emot regnet. Efter sina misslyckanden ber de föräldrarna om hjälp och får veta att de var och en har underbara egenskaper som tillsammans kan bygga de starkaste hus. Tillsammans bygger de därför tre stycken stenhus med trätak och lever sedan lyckliga i vetskapen om att de har varandra. Hur fint som helst, utan att bli tråkigt. Faktiskt. Jag tänker på Tre små grisar men också på klassiska sagor med en tydlig sensmoral på slutet. Ingen är perfekt men tillsammans är vi starka. Texten flyter på lät och bilderna är moderna och lite serietidningslika. Dessutom gör den stora texten att jag tänker att den här boken passar rätt bra att läsa även själv när barnet blivit lite äldre. Tanken är att det ska bli en serie men jag vet ingenting om när de följande delarna är planerade eller vad de ska handla om.

Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa!Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa” (illustrerad av Pekka Strandroth) är däremot en helt annan historia. Här är det dramatik i vardagen som är huvudtemat. Lilla Daniel har gått och lagt sig och vaknar mitt i natten och hör ett förfärligt oljud. Det låter som ett lejon. Normalt skulle han gå in till mamma och pappa när han vaknar och är rädd, men tänk om lejonet har ätit upp mamma och pappa? Tillslut vågar han kika ut genom nyckelhålet men ser inget lejon, och inne hos mamma och pappa kan han inte heller se något lejon. Han vågar sig in och förstår att ljudet kommer från pappas mun! Pappa måste ha ätit upp lejonet! Vad modigt! Och detta är en fullständigt logisk slutledning för ett litet barn, tro mig, inte alls så otroligt som det kan låta. Naturligtvis berättar boken sedan att det nog inte fanns något lejon alls från första början utan det var bara pappa som snarkade. Så det var aldrig någon fara. Boken ställer också frågor till barnet och läsaren hela tiden (tror du att pappa svalt ett lejon?) och bjuder in läsaren i berättelsen. Det blir naturliga frågor att rata kring, vilket absolut är positivt. Speciellt som det är ett lite läskigt ämne. Att vakna mitt i natten och var själv och rädd. Vi försöker ofta prata lite om de vi läser hemma, även om det sena klockslaget i ärlighetens namn ofta gör att det mest blir högläsning.

På det hela taget två fina bilderböcker av olika karaktär som jag gärna läser om flera gånger. Även

Här hittar ni ”Bröderna Troll” på Bokus och på Adlibris
Här hittar ni ”Hjälp! Ett lejon” på Bokus och Adlibris

Recex från Idus förlag

1 kommentar:

Daniel Karlsson sa...

Tack för fin recension! Mvh/Daniel Karlsson