tisdag 17 maj 2016

Språk och mångfald i ny bilderbok

Williams nya kompis (inbunden)Williams nya kompis av Marie Bosson Rydell

En del kanske känner igen namnet Marie Bosson Rydell? Det beror på att hon är mamma till serien om ”Kråke” som numera både finns i kapitelböcker och bilderböcker. Många med en pedagogisk vinkel ”Kråke hos doktorn”, ”Kråke hjälper polisen” osv. Även denna bok om Williamhar en tydlig pedagogisk tanke. Det har kommit ut en bok tidigare om William som jag tyvärr inte har läst, men om den är lika bra som den här så rekommenderar jag gärna den också. Det här är nämligen väldigt trevlig att läsa utan att det någonsin blir ”skriva på näsan”-tråkigt trots att det är så uttalat.
William har en hund som han försöker dressera. Hunden är dessutom fantastiskt begåvad och visarsig kunna massor med språk som William inte alls kädne till! När William säger ”sitt” så sitter hunden ner, men den sätter sig minsann när Williams kompisar säger sitt på engelska, spanska och på arabiska också! Snart kommer pappa på att det är för att de alla visar samma rörelse när de ger kommando, men kompisarna tycker allt att det är en smart hund ändå. Och så roligt att de tillsammans kan så många språk! William blir lite ledsen av att tänka på att han bara kan svenska, men så kommer han på att han ju kan hundspråket också. Han förstår precis vad hunden menarn är den viftar på svansen mm.

Boken slutar med en liten språklig jämförelse om man vill lära sig några ord på andra språk. Roligt att på ett kul sätt uppmuntra till att lära, samtidigt som den gör det positivt att kunna andra språk, som ex arabiska. På et litet hör tangerar den också den stora katastrof som råder för tillfället då den ena barnet kommer från Syrien och berättar att de tidigare var många fler i familjen, men att de fick fly med båt från kriget och att många dog. Den tråden släpper man dock ganska snabbt efter att ha konstaterat att det är himla sorgligt och sedan koncentrerar man sig på att det är roligt med vänner i alla fall. Svårare än så behöver det inte vara att inkludera, men de där traumana kan ju förstås poppa upp i vardagen i verkliga livet och vara mer besvärliga än så där. Inte i alla sammanhang dock.

Trevligt, lärorikt och bara fint, faktiskt. Jag gillar´t!

Boken hos Bokus och Adlibris.
Recex från Idus förlag

Inga kommentarer: