måndag 9 maj 2016

Ny bilderbok som lär barnet om siffror och bokstäver

Dante letar bokstäver ; Dante letar siffrorDante letar bokstäver ; Dante letar siffror av Caroline Nilsson

Snacka om att hitta en bok som snabbt blir en favorit på så många olika sätt. Det finns en uppenbar pedagogisk poäng med den här boken, att lära ut bokstäverna och siffrorna till små barn. jag och pocketen letar bokstäven i bilderna och vänder sedan på boken och läser nästa historia om Dante, som i den berättelsen istället hittar siffror över allt. Boken med siffor blir efter en första genomläsning favoriten, men historien med bokstäverna läser vi också varje gång. Bara inte som första val. Boken blir till och med så mycket favorit och Pocketen direkt efter att vi slät den vill göra som Dante och mamma i boken och gå ut och leka med bollen. ”För man år inte kasta inomhus, bara utomhus” som det står i boken. Det är nästan lite för klämkäckt och pedagogiskt och när jag själv läst igenom den först så tänker jag att det här aldrig kommer att gå hem. Det är på tok för mycket ”skriva på näsan” men blir istället jättepoppis direkt.

Men då har Pocketen redan ett litet intresse för siffor och delvis även för bokstäver. Inte så att han är intresserad av att lära sig läsa redan vid 3, men tycker det är roligt att räkna t ex. Vilket ju delvis känns naturligt då upprepning är stort i den åldern och att ”stapla siffror” på varandra” är ju faktiskt bara just det. En upprepning som följer ett bestämt mönster. Sedan har han länge gillat att han kan känna igen vissa siffror i hissen t ex och hur gammal han är osv. Det är speciellt. Och det tror jag verkligen att många så barn känner igen sig i. Så en bok som enkelt leker med siffror och bokstäver och frågar om barnet ex kan se några siffror på kuddarna i soffan eller bokstäver på väggen ovanför sängen, det uppskattas uppenbarligen.

Upplägget är enkelt. Med frågor till läsaren och sedan en förklaring. Och enklast möjliga handling. ”Dante gillar att leka med sin boll men kan inte hitta den, kan du hitta den? Han letar i sängen, han letar under sängen och hittar den så.” Det enda jag egentligen själv har något emot är bilderna som känns som att de kunde varit mer genomarbetade, faktiskt. De tilltalar mig inte alls. De känns delvis lite som något man själv tecknade på bildlektionerna och i matteboken när man gick i skolan. Stora ögon, stora huvuden och leenden. Men det är verkligen bara jag som reagerar och tycker att de kunde varit finare. Pocketen bryr sig inte alls. Så det känns marginellt i sammanhanget. Boken är klassad som 3-6 år men jag skulle absolut säga att man kan börja läsa den här redan när lillen är 2, eller när barnet börjar visa intresse för text och siffror helt enkelt.

Boken hos Adlibris

Boken hos Bokus

Recex från Idus förlag.

Inga kommentarer: