onsdag 25 maj 2016

En historisk roman som känns mer aktuell än mycket samtidslitteratur

Så länge min bror andasSå länge min bror andas av Set Mattsson

Wow säger jag bara. Set Mattsson har skrivit en makalöst engagerande, aktuell och fruktansvärd bok, rent ut sagt, om hur andra världskriget påverkade judar i Danmark och Köpenhamn och hur livet kunde te sig för några av dem. Emellanåt måste jag lägga undan den här boken och fokusera på att andas för det kommer så himla nära och blir så väldigt… personligt, emellanåt dock. Framför allt eftersom en av huvudpersonerna, trots att han knappt är med alls, är en liten fyraårig pojke som lämnas kvar i Danmark av sin familj för att han är för sjuk för att fly över gränsen till Sverige. Mattsson lyckas verkligen fånga och skapa ångest hos mig som mamma till en treåring när jag tänker på att lämna ett så litet barn själv, ensam i ett annat land. Herregud. Jag får andnöd bara jag tänker på det. Parallellerna till vår tid och den aktuella flyktingvågen är uppenbar. Och med skoningslös grymhet ger han vårt samhälle en rejäl och välförtjänt känga som låter det som sker hända.

Men jag går händelserna i förväg. Boken följer flera karaktärer, såväl danska nazister som ett antal judiska familjer och även danska motståndsmän. Titeln syftar på Gila, som tvingas lämna sin sjuka lillebror kvar på sjukhuset i Köpenhamn när hon och hennes föräldrar flyr över sundet i en båt till Sverige. Under färden dör också ett litet spädbarn som inte klarar kylan. Mitt i allt detta, i skulden över att ha lämnat sin bror så känner ändå Gila en fruktansvärt skamfylld tacksamhet över att det lilla barnet inte var hennes sjuka bror.

Hon bestämmer sig dock för att fly tillbaka över havet, till Danmark, för att leta reda på sin bror, så snart hon kan. Till sin hjälp har hon en ung kvinlig motståndsman som hjälper henne leta men också ger henne en säng att sova i och alibi som sin ”kusin”. Pojken är dock spårlöst förvunnen och månaderna går. Under tiden blir motståndskvinnan, som egentligen är mer av en flicka, mer och mer involverad i motståndsrörelsen, hon skapar en relation med en av ledarna och utvecklar ett drogberoende som hotar att förgöra henne men som blir hennes sätt att leva med situationen.

Och parallellt har vi nazisten. Som under resans gång drabbas av någon form av insikt att det som händer, det de håller på med, det kan inte vara helt ok. Han lever ett farligt spel och funder över sina alternativ.

Åh, det är så bra. Det är en historia om vår samtid, om att komma till insikt, om att sluta blunda. Samtidigt som det känns väldigt realistiskt om en tid och personer som med lätthet skulle kunna ingå i våra egna familjer. Utbytet mellan Skåne och Danmark har ju inte avstannat sedan kriget. Det är våra morföräldrar och föräldrar vi pratar om.


Det är en historisk roman med vissa deckarinslag det här (letandet efter den försvunne pojken) och intrigen drivs hela tiden framåt i ett ganska bra tempo utan att för den delen kännas hastat. Det är bara att ge en eloge till Mattsson som lyckats så här bra med att skriva en historisk roman som känns mer aktuell än mycket samtidslitteratur.

Utgiven på Historiska Media.

4 kommentarer:

Beatrice sa...

Wow, det låter tungt!

Mrs. B sa...

Låter hur bra som helst och jag får jättelust att läsa. Lite tur kanske att jag inte är i Sverige just nu, eftersom mitt bokkonto är minst sagt övertrasserat. Skriver upp titeln till hösten då den kanske finns på pocket också. Tack för tipset!

Bokomaten.. sa...

Ja, men den blir faktiskt aldrig så särskilt tung ändå!

Bokomaten.. sa...

Gör det! Misstänker att det dröjer lite innan den kommer i pocket men kanske till jul?