tisdag 31 maj 2016

En annorlunda trädgårdsbok

Blomsterglädje - i vas, kruka och rabattBlomsterglädje i vas, kruka och rabatt -en bok från Hus & Hem Redaktör: Anette Sievers

Vilken ambitiös bok! Här finns massor av information om olika blomfamiljer, om trädgårdstyper och fotografierna är strålande vackra. Däremot kommer de faktiska trädgårdstipsen, hur man rent praktiskt går tillväga om man vill planera i en zinkbalja eller binda den där fina blomsterbuketten, de kommer först på slutet. Och det känns helt ok. För det här är inte en sådan där rent praktisk trädgårdsbok med information om såddbredd och jordkvalitet och klimatzoner. Däremot finns här ett överflöd av information om olika blomsorter och avsnittet om pioner vill i alla fall jag bara drunkna i. Jag får istället veta vad olika pioner heter och vilka som blommar tidigt och vilka som blommar sent. Det är mer fokus på arrangemang. Och jag gillar verkligen att man inte bara tittar på ren trädgårdsodling utan även ser till krukväxterna och hur man får till det snyggt i vasen på bordet också. 

Här och där flikar man in små minitips (frys in blommorna i iskuber, vackert i drinken) och referenser till avsnittet på slutet (läs hur du bygger en praktisk pallkrage) men huvudfokus ligger som sagt på inramning och hur man helt enkelt får det fint. Inte bara när man planterar vad utan hur man kombinerar blommor mm. Det märks att det är en trädgårdsjournalist som sammanställt det här materialet. För texten är tänkt att faktiskt läsas och inte bara ses som instruktioner. Den här får en att drömma fram en egen trädgård och fundera på hur man faktiskt vill ha det. Även om det sedan förstås krävs rätt mycket mer arbete från ens egen sida för att faktiskt rita upp, skissa och fundera innan man faktiskt börjar så och odla. Men det är roligt med en bok som tar en helhetstitt på trädgården och ger den välbehövliga inspirationen så här inför sommaren.

1 kommentar:

Västmanländskan sa...

Åh, så härlig den verkar!