måndag 16 maj 2016

Bilderboksdeckare i sjukhusmiljö

Rex och Rut - Sjukhustjuven (inbunden)Rex och Rut och sjukhustjuven av Eva Salqvist Ill: David Henson

Det här är första boken i serien om Rex och Rut. Det är en bilderbok som passar lite äldre barn, men som definitivt även passar barn i skolåldern då det aldrig skrivs ut hur gamla barnen i boken är. Rex ligger på sjukhus för att han har fått en massa mystiska prickar på kroppen. Rex mamma och Rut är naturligtvis med men Rut har tråååkigt. Det är bara en massa väntan och de får inte lämna rummet innan läkarna fått veta vad det är för prickar som rex har fått egentligen och om det smittar. Även Rex har rätt tråkigt men han har ju sitt Nintendospel.. eller nej, vänta, det är ju borta? Han måste ha glömt det i väntrummet. Rut smyger ut och letar, men det är borta! Någon måste ha tagit det!

Rut snyger iväg och letar efter sjukhustjuven som snart visar sig ha snott andra saker också. Det fattas glass från frysen och en flickas lilla gosekanin är puts väck! Rut bestämmer sig för att lösa fallet och tar hjälp av lekpedagogen Doris och gillrar en fälla.

Det blir spännande, roligt och dessutom stöter Rut på lite barn i sjukhusmiljön som alla har olika sjukdomar och avdramatiserar det där med att vara på sjukhuset en del. Jag gillar det skarpt! En sjukhusdeckare för små barn! Dessutom med roliga bilder och en ofarlig och enkel upplösning. Lite LasseMajas detektivbyrå i bilderboksform. Riktigt bra! Och bara för att det är sjukhusmiljö så skulle jag inte säga attd et bara är en bok att läsa om man är sjuk. Sjukhuset är mer en back drop för att illustrera deckargåtan. Jag vet inte vad de följande böckerna om Rut och Rex ska handla om men misstänker att även de kommer att bli lite deckaraktiga. Inte mig emot för det är alldeles lagom spännande det här tycker jag. 

Boken hos Adlibris och Bokus
Recex från Idus förlag.

Inga kommentarer: