onsdag 27 april 2016

Vego hela dagen av Mattias Kristiansson

Vego hela dagen!!!Andelen vegokokböker har ju verkligen exploderat de senaste åren men för barn? Näe, inte direkt. Jag kan inte komma på att det kommit någon enkel och rolig kokbok som riktar sig till barn- och unga tidigare i alla fall. Däremot finns det ju en hel del allmänna kokböcker. Många barn tycker att det är roligt att börja upptäcka köket, lära sig baka en kaka, laga mat åt föräldrarna eller kompisarna. Om man dessutom har ett vegointresse så kanske kockintresset kommer lite på köpet i många fall.

Jag måste säga att det här är en ypperlig introduktion till både vegomat och till att laga sin egen mat i allmänhet också. JAG blir jättesugen på att laga nästan alla recept och i ärlighetens namn känns de som att de är precis i rätt nivå även för mig sedan jag fick barn. Det behöver inte vara ambitiösare än så här. Här är blandat enkla soppor med få ingredienser och lite roligare rätter från t ex det asiatiska köket. Och naturligtvis ett par efterrätter även om tyngdpunkten inte ligger där. Det är om möjligt en skillnad mot Mattias tidigare kokböcker då jag har tyckt mig ana att det bor lite av en sockerråtta i Mattias Andersson som har mycket smarriga kakrecept med.

Här är det dock helt rätt. Mer mat, mindre socker utan att för den delen utesluta det helt. Mycket med agavesirap också.


Bilderna är lockande och tilltalande och hjälper också till att illustrera hur det är tänkt att recepten ska serveras. På det hela taget ser jag bara fördelar med den här ypperliga lilla kokboken. Dessutom är tilltalet positivt och kryddat med lagom humor. Och hela tiden med respekt. Förslag på verktyg i köket och på hur man kan gå tillväga om man inte är van vid att stå i köket sedan tidigare. Plus att Kristiansson hela tiden poängterar att ”hör med dina föräldrar” när det gäller vassa föremål, ugnen eller helt enkelt om de bara är oroliga över näringsintaget. Tiptopp! JAG skulle gärna ha och använda den här så hoppas att många 11-12-åringar vill göra det samma.

Inga kommentarer: