tisdag 12 april 2016

Vad gör fröken på natten av Emmalill Frank

Vad gör fröken på natten? (inbunden)Det är konstigt det där, vilka böcker som fastnar och vilka som inte gör det. Jag var helt säker på att jag skulle tokgilla den här boken och att lillkillen där hemma skulle göra det samma. En bok som handlar om några barn på Föris som funderar kring vad deras fröken gör när de inte är där. Den ständiga frågan som man själv får på skolan av små barn. Ganska filosofiskt egentligen. Man existerar liksom inte riktigt när de inte är där och bekräftar och ser en.

Här är det dock på en annan nivå. De fantiserar och fnissar kring fröken, som naturligtvis bor på förskolan. Kanske bakar hon bullar och bjuder alla andra förskolefröknar på fest? Kanske leker hon med alla leksaker? Kanske är hon en superhjälte som bara är fröken på dagen och på kvällen spelar boll med de stora barnen eller dumpar hundbajs i sura gubbens trädgård? Det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna när barnen funderar och skrattar sig halvt fördärvade.

Och någonstans här tappar både jag och pojken lite tråden och intresset faktiskt. Inte tillräckligt för att sluta läsa och vi har även läst om den ett par gånger, men det är inte den han själv väljer när man plockar fram högen. Orden och meningarna känns lite staplade på varandra emellanåt. Som att de inte flyter helt naturligt, trots att det, precis som i barnens värld, flyger mellan tankar och associationer.
Egentligen finns det inget som är uttalat dåligt här, det borde tilltala, men det är något som skaver lite. Kanske att orden inte alltid känns naturliga i de små barnens munnar? Jag vet inte. Hur som helst är det egentligen en smårolig bok med en rolig idé. Bara inte tillräckligt för att bli en återkommande favorit.


Bilderna är färgglada och roliga och de fungerar fint att prata kring. ”Vad ser du? Vem är det? Fröken? Är det kanske din fröken? Ja, titta så knasigt, hon har mjöl i ansiktet. Mjöl du vet, sådant som man gör bröd och bullar av, som när vi bakade pepparkakor i julas om du minns?” Ja, ni fattar grejen. Och om man skriver om lite och ändrar när man läser och pausar för att prata om bilderna så funkar historien ändå ganska ok. 

Boken på Bokus
Boken på Adlibris
Boken på Idus förlag

2 kommentarer:

Comedy sa...

Gillar din blogg :)

Bokomaten.. sa...

Tack så mycket.