tisdag 19 april 2016

Tidsresor, historia och humor för mellanåldern? Ja, tack!

I kungens spårI kungens spår av Peter Arrhenius

Ja, men äntligen! Den här boken lyckas med konststycket att fylla flera olika stora hål i utgivningen som jag länge velat ha påfyllning i, och dessutom göra det bra! Äntligen en bok med tidsresor som huvudtema och dessutom en serie som ska utspela sig i historisk tid! Det fattas oerhört mycket böcker i genren ”historiska berättelser som inte är fantasy” och framför allt då kanske för mellanåldern. Jag tycker fortfarande att det borde komma lite fler berättelser som utspelar sig i dåtid för barn, även utan det moderna perspektivet som en tidsresa gör.

Men just det är med tidsresor är något jag verkligen gillar i barnböcker och det finns så lite. ”I kungens spår” ska dessutom bli första delen i en serie om just tidsresenären Fanny Falk så här finns alla möjligheter till att en superhit. Det enda trista som jag ser här är att omslaget tyvärr signalerar en lite annan typ av bok. Jag tänkte direkt ”Hegas lättlästa böcker” när jag såg den, men det stämde ju inte alls. Hoppas verkligen att den här hittar ut ändå, jag kommer definitivt att pusha för den.

Fanny är en vanlig tjej i 5:an. Fanny Falk, kär fransosen i klassen, Julius och proffs på att smyga. En idealisk kandidat för föreningen ”Vän av ordning” som reser i tiden och rättar till saker som är på väg att gå på tok så att de inte ställer till det fullständigt i historieböckerna. I denna första bok så får Fanny för första gång en resa på uppdrag helt själv, en sorts examensarbete skulle man kunna säga, och hamnar rätt i 1500-talets Dalarna. Och vad händer? Jo, redan efter några minuter visar hon sig för folk, springer rätt in i Gustav Wasa och inser att hon har sin mobiltelefon med sig. Hon är på väg att ställa till mer än hon gör rätt, men Fanny är klipsk och inser snart vad som behöver göras. Någon måste se till att Dalkarlarna stöttar Wasa mot dansken så att han kan bli kung, ena Sverige och se till att vi får fira nationaldagen den 6:e juni på Skansen. Speciellt som Julius ska vara där…


Det är rappt, underhållande och informativt utan att bli uppradande tråkigt. Framför allt tror jag att det väcker nyfikenhet på historien även om boken själv inte är någon lärobok. Och det blir spännande samtidigt som det är underhållande kul. Jodå, det är många tummar upp här. Om något så kanske historien kunde ha varit lite djupare men då hade det kanske passat bättre som en högläsningsbok. 

2 kommentarer:

Lua sa...

Jag var lite skeptiskt till denna, valde att inte köpa in men har lånat från annat skolbibliotek till åk 5 som ska ha den som högläsning under tiden de jobbar med tidsepoker/historia. Får helt klart läsa den :)

Bokomaten sa...

Ja, jag tyckte som sagt att den var mycket bättre än den ser ut!=)