onsdag 6 april 2016

Prutt var det här


Jag skulle nog egentligen säga att den här boken riktar sig till lite äldre barn än min 3-åring men han ville så gärna så vi läste ändå. Pruttarna gjorde förstås succé (speciellt mammas pruttljud) men delar av historien var nog lite svår att hänga med i. Om något år skulle det nog kunna gå dock och om två år är det lugna pruttar… höhö..

 Historien handlar om kompisarna Mini och Figge som bestämmer sig för att starta en pruttaffär. För hur ofta har man inte stått där och önskat sig en prutt och inte kunnat producera någon? När man vill att någon ska gå hem till exempel, eller som i Figges fall när han vill hämnas på storasyrran som tog hans godisbit.

Sagt och gjort, de börjar samla in pruttar från alla möjliga i kvarteret. Det blir ganska dramatiskt emellanåt då de ju knappast kan gå fram till folk och be om att få deras pruttar, nej de smyger och bjuder på bönor och gömmer sig. Och när de går förbi förskolan får de en hel massa bebispruttar.
Ja, det är ju kanske inte mammas humor det här men pruttar går hem.=) Personligen tycker jag till och med att det blir lite äckligt emellanåt då jag kan vara ganska äckelmagad, men det är ju dels bra att avdramatisera fisandet men också så att många barn tycker att det är kul. Det gör uppenbarligen folket i kvarteret där Figge och Mini bor för pruttarna säljer slut redan första dagen och vissa köper även tillbaka sina egna pruttar. Högt tryck på pruttarna med andra ord.

Det är en småkul bok som jag verkligen tror att barn i kiss och bajs-åldern skulle kunna uppskatta. Dock ska man nog som sagt vara lite äldre än min lille för att riktigt hänga med i vilka kändisarna de pratar om är osv. Eller vad en kändis är för den delen. Det gör dock att jag tänker att den skulle kunna passa bra även i skolålder för de som börjat läsa lite själv så upp åt en 7-årsåldern skulle jag nog kunna tänka mig att den funkar fint. 

Bok från Idus förlag

2 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Den måste jag absolut läsa med min 5-åring!

Bokomaten.. sa...

Gör det.=) Pruttar, fisar, kiss och bajs. Det går liksom hem oavsett om man själv tycker det är kul eller ej.:)