onsdag 13 april 2016

Handboll och vänskap

Sassa brassa Mandel-KakanSassa brassa Mandel-Kakan av Karin Jacov och Kajsa Lind (ill)

Karin Jacov har tidigare skrivit och illustrerat böckerna om Malte Modig tillsammans. De riktar sig till lite yngre barn och är perfekta för en liten 3-åring. Både jag och pocketen älskar dem. ”Sassa brassa…” riktar sig däremot till något äldre läsare och jag tror att den dels kan fungera perfekt som högläsning för 6-8-åringen men även att läsa själv för den som släppt ”Börja läsa-böckerna” och läser kapitelböcker själv. Säg 7-9 år? Finns ju de som läser själva redan i 1:an även om det inte är det vanligaste kanske. Kakan, som boken handlar om, är själv snart 9 år och älskar att spela handboll. Hennes bästis Helin är däremot inte så mycket för sport men gillar att dansa och hästar och pärlplattor. Dessutom är Helin pratglad och inte nervös för något medan Kakan oroar sig för allt möjligt. De är med andra ord ganska olika men ändå absolut bästa vänner.

Kakan övertalar Helin att i alla fall prova på handbollen ändå för kakan känner sig ganska ensam i laget då alla andra verkar ha dragit med sin bästa kompis dit. De står alltid två och två och fnissar på träningarna och på match medan Kakan känner sig lite utanför.

Det går förstås inte alls så särskilt bra, Helin gör bort sig i de andras ögon då hon har fel kläder och inte gör som de andra. Och Kakan och Helin blir ovänner och Kakan verkar inte kunna ställa saker till rätta alls eftersom Helin vägrar prata med henne.


Det är verkligen på pricken det där, hur ont det kan göra inuti när man vet att man gjort fel och ingenting verkar hjälpa och hur enormt stort det kan vara när bästa vännen inte längre hälsar eller ringer. Så himla fint. Och bra. Och dessutom kul att det är en bok om handboll om tjejer för böcker med sporttema kan man ju inte få för många. Utan att det egentligen blir krystat utan bara smygs in naturligt i handlingen om de båda vännerna. Vardagsdramatik på hög nivå. Underbart. Jag hoppas verkligen att den hittar sina läsare och även att det kommer fler böcker om Kakan och Helin.

Boken på Bokus
Boken på Adlibris
Boken på Idus förlag

Inga kommentarer: