torsdag 28 april 2016

En bilderbok för mellanåldern

Färgernas ljudFärgernas ljud av Jimmy Liao

Det dör upp en fantastisk liten bok i min brevlåda för ett tag sedan! Jag har aldrig hört talas om Jimmy Liao men har är flerfaldigt prisbelönad och var även nominerad till ALMA-priset i å vilket ju onekligen gör en nyfiken. Efter att ha läst den här så har jag även insett att det finns flera böcker av Liao utgivna på svenska. Två på Mirando bok (som denna) och en bok som han bara har illustrerat. Monstret som åt upp mörkret av Dunbar, på Berghs.

Det är också framför allt som illustratör som Liao gör sig. För nog för att historien är vacker och texten är fin, men utan bilderna så hade det här inte varit mycket till bok. Dessutom är det något så ovanligt som en bilderbok för ÄLDRE barn och det behövs faktiskt. Det kommer många äldre elever till mig och fråga efter böcker med bilder i men deras lärare är ju, ofta med all rätt, ganska skeptiska då de flesta bilderböcker vänder sig till en betydligt yngre läsekrets.

Färgernas ljud är en detaljrik berättelse om en flicka som beger sig ner i tunnelbanesystemet i sin stad och börjar åka. Och åker, och åker. Hon går upp och ner mellan stationerna och stöter på de underligaste varelser och ställen. Som läsare förstår man också att hon troligtvis ser helt andra saker än de andra passagerarna. Fragment av minnen och fantasi blandas med verklighet och skapar fantastiska tavlor som är underbara att sjunka in i. Ibland är de sparsmakade, ibland myllrar de av personer så man får leta en bra stund innan man hittar fickan i tavlan. Det tar bra mycket längre tid att läsa den här boken ordentligt än bara de korta textraderna. Som en diktsamling men med bilder.

Det hade varit roligt att se den här boken som en utställning. Så att man själv färdades mellan ”stationerna”. Jag blir definitivt även sugen på att kolla in de andra böckerna i Liaos utgivning så det får nog bli en tur till biblioteket. 

Inga kommentarer: