torsdag 24 mars 2016

Ny bilderbok från Italienska Alemagna

De fem skavankerna
De fem skavankerna av Beatrice Alemagna

Det är lustigt vad barn fastnar för egentligen. Jag fick hem den här boken för någon vecka sedan och visade den för pocketen. Den senaste tiden har han haft strikta regler för vilka böcker som duger att läsa vid läggdags eller annars. Det är hårda men något otydliga kriterier som gäller för vad som godkänns och släpps in i denna innersta krets av högläsningsböcker. Denna ville han dock läsa direkt. Kanske för att jag visade den för honom när vi var ute. Först lekte vi lite och sedan sa han klart och tydligt att han ville sitta på bänken och läsa boken så då gjorde vi det. När kvällen kom så valde han först en av de vanliga favoriterna (Fylla år av Emma Adbåde) men ändrade sig sedan och ville ha ”Boken i påsen” och sprang iväg och letade efter den här.

Det är en ganska grå bok, men bilder i bruna toner och blyerts. Lite kollageteknik. Den handlar om fem stycken skavanker som på ett eller annat sätt är ganska udda. Hål i magen, upp och ner eller bara knas helt enkelt. Så kommer en perfekt filur på besök och försöker ordna upp de fem skavankerna. Filuren tycker inte att de duger till någonting alls, men de fem skavankerna tänker att de visserligen är fel helatiden, men har ganska roligt ändå. Knasbolen firar varje gång något blir rätt och den ihåliga skavanken blir aldrig arg. All ilska flyger ju bara igenom hålen. Det slutar med att de fortsätter vara lite dumglada och gilla sina brister och fel medan den perfekta filuren står kvar och gapar.

Ja, det finns ju helt klart en sensmoral. Att man ska uppskatta sina brister och fel också för utan dem skulle man inte bli glad när man lyckades. Lite som Alfons Åberg när han har tråkigt för att faktiskt uppskatta när han har kul. Den är ju tydlig för den vuxne, men mindre tydlig för 3-åringen som hänger upp sig på knasigheterna och bilderna istället. Hål i magen, som det ryker igenom! Oavsett så verkar den uppskattas av Pocketen och även mamman tycker den är fin. Trots att det är sparsmakad text och dova bilder.

Boken utsågs dessutom till Årets bilderbok i Italien 2014 och Beatrice Alemagna är nominerad till ALMA-priset 2016!

1 kommentar:

Jenny B sa...

Vad roligt att pocketen hittade en ny favorit! (Kanske skönt med omväxling för de vuxna?!) Det är intressant hur barnböcker från andra länder kan ha andra teman än de man är van vid från svenska böcker. Skavankerna verkar roliga!