måndag 28 mars 2016

Härliga helg av Anna Jonassen

Härliga helg : Smarta menyer - morgon - middag - kväll”Härliga helg” är en kokbok producerad av Elle Mat & Vin och som satsar lite extra på helgen. Det är ju ofta då man har lite mer tid att lägga på maten, må det vara en långfrukost eller något extra gott till fredagsmyset. Härliga helg kör hela konceptet. Bruncher, TV-middagar och festmåltider för flera. Det ska sägas direkt, det här är en SNYGG kokbok. Man blir verkligen glad och upplyft av att bläddra i den. Bilderna är soliga, blommiga, färgglada och det är enkelt men snyggt uppdelat efter de oika temana. Det är verkligen inte en kokbok för veganer då det mesta innehåller animaliska produkter på något sätt, men estetiskt sätt så är den ändå fantastisk att bläddra i. Jag gillar också att man valt ett lite mer tradiotionellt upplägg med ett bilduppslag ihop med rubrik och innehåll för just det kapitlet och därefter skrivit ut recepten på de följande sidorna. Att man på så sätt får recepten samlade utan att för den delen bli snuvad på de snygga bilderna. Många kokböcker idag kör gärna ett recept/sida men jag kan tänka mig att en av anledningarna till att man valt det här upplägget är att det är en tidskrift som står bakom i i tidningsvärlden är det ju ett vanligt upplägg att köra 4-5 recept på samma sida. Jag gillar det skarpt.

Trots de många animaliska recepten här som sagt så hittar jag ändå en del favoriter och en del som går att anpassa med lite vana. De grillade persikorna försvann i rykande fläng. Många frukosttips och sommarmaten kan man plocka en del sallader från. Dessutom gillar jag att man får dryckestips till alla menyer, något som kan tyckas självklart när det är Elle mat & vin som står bakom men som jag har börjat se på allt fler ställen på sistone. Ny trend kanske?


På det hela taget en mycket trevlig kokbok så får en att drömma sig bort till våriga dagar med primörer och tid i köket (eller trädgårdsgrillen) men jag skulle nog ändå bara rekommendera den till carnivorer, även om bara omslagets pistagegröna färg gör mig glad bara jag tittar på den. 

Inga kommentarer: