torsdag 3 mars 2016

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevallier

Flicka med pärlörhänge (pocket)Breakfast BookClub åker till Amsterdam i April och jag kan tyvärr inte följa med. Själva resan gjorde mig dock sugen på Holland och kom att tänka på den här boken, av flera anledningar. Jag gillar konst, jag gillar Vermeer men kan ganska lite tyvärr. Den här boken har jag i ärlighetens namn alltid avfärdat som lite ytlig kiosklitteratur, troligtvis (och här är det ju jag som är ytlig) pga Tracy Chevalliers eget namn. Det LÅTER ju som en sliskförfattare. Jag tänkte mig historisk romantik, av lite sämre slag. Trots att jag sett filmen och tyckte att den var helt ok.

Efter att ha surfat runt lite efter alternativ så upptäckte jag dock att den har fått rätt bra omdömen trots allt och nyfikenheten vaknade. Så tacksam jag är för det, för Chevallier drar läsaren in i texten så att den är omöjlig att lägga ifrån sig. Jag längtar hela tiden efter att plocka fram den, fortsätta prata med Griet och befinna mig i hennes värld.

Boken är helt och hållet fiktiv och en produkt av Chevalliers fria fantasier. Det finns överhuvudtaget väldigt lite vi vet om Vermeer och därför har Chevallier också valt att låta honom förbli en person i bakgrunden i den här romanen. Istället koncentrerar hon sig att på skriva historien om vem flickan på tavlan kan ha varit. Vem var Flickan med pärlörhänget? Det finns inget dokumenterat om henne heller, men eftersom Chevallier kan göra henne till en helt fiktiv person känns det också mer ok. Hon kan mycket väl ha varit en tjänsteflicka, speciellt med tanke på kläderna. Han hade nog inte målat en vän till familjen i slitna bruna kläder. Pärlörhänget bryter dock av.

Och jag älskar det! Jag tycker verkligen genuint om Griet, som får arbete hos Vermeer som tjänsteflicka efter att familjen råkat i ekonomiska svårigheter då fadern blivit blind. Hon har öga för färger och symmetri och hade hon fötts i ett annat århundrade så hade hon förmodligen fått ett helt annat liv. Hon är en verkligt tänkande varelse och ändå tonåring med rädslor och känslor av att både vilja och inte vilja bli vuxen. Hon känner sig inte mogen för äktenskap, men dras till den mystiske konstnären som är gift med, vad det verkar som, 1000 barn. Hon är en ung flicka och väcker snart uppmärksamhet hos männen, och avundsjuka hos de äldre kvinnorna. Hon både uppmuntrar det och försöker gömma sig, beroende på vilket humör hon är på.

Snart börjar hon spela ett dubbelspel och hålla hemligheter som vi idag hade tyckt varit konstiga. Hon inleder inte ett förhållande med sin matmors make, men hjälper honom blanda färg. Något som om möjligt är nästan än mer förbjudet och innebär ett förtroende en vanlig tjänsteflicka inte brukar få. Målaren ser förmodligen en talang hos Griet som han vill värna, även om den aldrig tillåts blomma ut. Han känner igen sin egen blick i hennes, även om det skiljer så mycket mer än ålder och kön dem emellan.


Det är en otroligt spännande historia, trots att den är så lågmäld och Griet stannar hos mig länge. Det är absolut inte en bok man läser för att lära sig om Vermeer men en bok som utspelar sig i konstnäriga miljöer och även i 1600-talets Holland. Även om det senare inte märks av så tydligt. Visst har slaktaren blodiga kläder och visst sliter och skurar Griet dagarna i ända men man känner inte smutsen och lukterna sippra ut från sidorna. Det gör däremot färgen. Vilket jag tycket är mångt mycket mer intressant i sammanhanget.

6 kommentarer:

Lena sa...

Den där läste jag för flera år sedan. Kommer knappt ihåg handlingen :)

Bokomaten sa...

Alltså, det är ju inte jättemycket handling, men det lyckas ändå bli så himla bra, faktiskt.

Västmanländskan sa...

Jag har läst den och någon bok till av Chevalier och gillar. Tror det är en kombination författarens namn och böckernas titlar som för att de uppfattas lite fel.

Bokomaten.. sa...

Ja, du har nog rätt. man borde inte döma folk efter namn, men hade böckerna haft lite andra titlar så hade det kanske varit lättare. "Flicka med pärlörhänge" är ju titeln på tavlan dock så svårt att ändra på den..

Västmanländskan sa...

Nej, just den är svår att byta kanske, men jag läste en som heter "Oskuld och erfarenhet" och det för ju tankarna till en helt annat bok än vad det var ;)

http://vastmanbok.blogspot.se/2008/11/en-bok-med-titeln-oskuld-och-erfarenhet.html

Bokomaten.. sa...

Åh, men herregud, "Oskuld och erfarenhet" kanske ska syfta på "Förnuft och känsla" men låter ju mest tacky....