onsdag 2 mars 2016

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Alla borde vara feminister (häftad)
Detta är en snabbläst liten skrift och är ju också faktiskt ett nedtecknat föredrag, eller Tedtalk, om än i något omarbetad form. Det är också en liten bok som distribuerats till alla gymnasieelever i år 2 i Sverige och är tänkt att kunna utgöra underlag för diskussioner om feminism. Det är sorgligt att det behövs. För det är inga konstigheter Adichie pratar om. Fast jag måste säga att jag tycker det är oerhört intressant att läsa om feminism ur ett afrikanskt perspektiv och inte ur ett amerikanskt eller europeiskt, vilket man börjar bli ganska van vid. Det är också det jag tar med mig mest från den här boken, kvinnans ställning i Nigeria där Adichie vuxit upp. Det är trots allt chockerande att läsa om en del ”självklarheter” som man visserligen känner till men tack och lov inte stöter på så ofta här hemma. I skolan kunde vem som helst bli klassrepresentant (vi hade inte ordningsmän som Adichie skriver om) och när vi köpte hus så försökte mäklarna och vår (kvinnliga) besiktningsman vända sig till oss båda även om vi är rätt traditionella, tyvärr, just när det gäller sådant. Jag kan ingenting om värmesystem..

Det är inga revolutionerande tankegångar här för den som redan känner till vad feminism innebär eller har lite koll på siffror och statistik. Med tanke på att så väldigt få ungdomar säger sig vara feminister (för då hatar man ju män) så tycker jag att det är ett välbehövligt tillskott i hyllan. En enkel, grundläggande monolog om hur det faktiskt är att vara kvinna idag.

Adichie förklarar på ett väldigt enkelt sätt varför hon är feminist och varför det tog henne så lång tid att erkänna det, utan att krångla till det med tillägg som: ”En feminist som gillar högklackat och inte hatar män”. Det är helt enkelt lite av en grundkurs för de som faktiskt tror att världen är jämlik och jämställd. Och som underlag för diskussion tror jag att den är ypperlig.

2 kommentarer:

annamariaa sa...

Så himla fint tycker jag att vi i sverige gav den till alla tvåor. Bra steg i rätt riktning. Kram

Bokomaten sa...

Ja, visst är det bra! Så himla fint initiativ!