måndag 29 februari 2016

Som Eld av Sara Lövestam

Som eldDet har tagit sin tid att få läst den här boken, den har helt enkelt legat på vänt ganska länge. Nu går den faktiskt på bokrean, trots att den är hyfsat ny ändå, och eftersom jag funderade på att beställa några extra ex till jobbet så bestämde jag mig för att ta tag i läsningen nu. Och det kan jag ju inte säga att jag ångrar för åh, så fin historia det här är. Den är inte episk eller ovanlig på något sätt annat än att den handlar om två tjejer istället för en tjej och en kille. Annars hade det lika gärna kunnat vara Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck eller Emma Granholm som skrivit det här. Kort sagt någon som är proffs på vardagliga och inkännande kärlekshistorier om ungdomar. Nu är ju Sara Lövestam visserligen också ett språkligt proffs, det är sen gammalt. Hon är ju både svensklärare, grammatiknörd och har skrivit flera romaner tidigare, fast för vuxna.

Det här känns bara så klockrent att historien nästan känns som att den berättar sig självt. Och så ska väl en bra berättelse kännas, även om man förstår att det naturligtvis ligger jobb och tanke bakom.
Den priviligierade överklasstjejen som åker ut till föräldrarnas sommarstuga i skärgården med suck och stön, möter tjejen med skinn på näsan och taggarna utåt. Som lärt sig ogilla folk med pengar som tar genvägar istället för att jobba på riktigt. Som försvarar sin pappa trots att hon tar hand om honom mer än han tar hand om henne för att hon vet att alkoholismen och de brustna illusionerna beror på att livet behandlat honom hårt.  

Det är så äkta. Framför allt skildringen av Anna och hennes pappa känns så på pricken men det är också lättare för mig att relatera till den upp växten (även om jag inte haft någon alkoholiserad förälder) än Lollos, med sommarhus både i Sverige och Spanien. När jag var liten kunde jag inte förstå att det faktiskt fanns folk som hade mer än ETT boende. Lägenhet OCH hus. Kanske till och med flera??? Nå, Lollo känns ändå som en vanlig tonårstjej med kompisar, mobiltelefon, trött på sina föräldrar, killproblem osv. Att sticka ut skulle definitivt vara ett större steg för henne. Hon har heller aldrig övervägt tanken på att hon skulle kunna vara lagd åt något annat håll än åt killar, men Anna smyger in i hennes liv med buller och bra och omkullkastar allt. Jo, det är just så där. Försynt och försiktigtm och det får ändå effekten av en trombon i Lollos inre.

Så himla charmigt, fint och kärleksfullt. Man gläds åt dem men våndas minst lika mycket.

En lättläst, kort och helt underbart fin kärlekshistoria för ungdomar om den där första spirande och starka kärleken.

5 kommentarer:

annamariaa sa...

Köpte också den på bokrean, ser jätte mycket fram imot att läsa den. Trevligt att du tyckte om den, kram.

Bokskåpet sa...

Lånade just hem denna och är väldigt taggad på att läsa den! Blev ännu mer sugen nu när jag läste detta :D

Bokomaten.. sa...

Ja, den är klart värd att läsa. Lättläst och språket flyter på och ändå får den med så himla mycket. Hoppas ni gillar, båda två!

Ylva sa...

Den verkar fin! Jag tar nog hem den någon dag. Jätteviktigt att det finns böcker om unga homosexuella!

Bokomaten sa...

Det är den och det är det Ylva. Insåg dock idag när jag bokpratade om kärleksböcker att hälften av de jag pratade om hade ett homosexuellt tema.:) Den här gick åt som smör dock. Roligt när folk vågar läsa utanför sin bekvämlighetszon.