tisdag 16 februari 2016

Nytt på lättläst-hyllan av Ann-Charlotte Ekensten

Jag vurmar starkt för kvalitetslitteratur på Lättlästhyllan då jag anser att både de som har lite svårare för läsningen och de som bara vill läsa något enkelt och kort naturligtvis ska få god litteratur de också. Allt handlar inte om antal sidor eller svåra ord. Man ska kunna klämma fram en bra handling ändå. För ett tag sedan fick jag två recex av författaren Ekensten och även om de skiljer sig åt ganska mycket så tänkte jag att de kunde få ett inlägg tillsammans ändå.

Rädda pandan!Rädda pandan!

Rädda pandan handlar om Ivar 13 år som älskar pandor. I skolan har han inte så många kompisar men det gör inte så mycket då han har naturklubben där han brukar hänga med sina vänner och kämpa för pandornas rättigheter. I klassen är han lite utsatt av de coola tjejerna, framför allt Saga som alltid är perfekt sminkad och kan klämma ur sig spydiga kommentarer. Men Saga verkar ofta vilja öppna upp för att försonas. Då är det Ivar som istället är tvär.

Ivar har en bästis också, Ali, och det är egentligen kring de här tre personerna som boken kretsar. Naturklubben, som verkar ha otroligt få medlemmar, ska anordna loppis till förmån för pandorna och de hoppas på att få ihop ordentligt med pengar.

Handlingen är föredömligt enkelt men det känns som att den vänder sig till rätt mycket yngre barn än just 13 år. At åldern är satt lite högre kan dock vara en fördel då elever sällan eller aldrig vill läsa om personer som är yngre än de själva. Jag skulle säga att 9-11 är en ganska bra kategori att placera den här boken i, och den vänder sig nog främst till elever med lässvårigheter. Handlingen känns ganska otrolig, en naturklubb med tre medlemmar och massa aktiviteter? Nja, men att vilja vara någon annan än man framstår som är ju ett tema som säkert många kan känna igen sig i. Även i att vara lite utsatt och trackad i skolan. Tumme upp! Tumme ner för det lite trista mslaget dock, men det ser i alla fall ut att vara lite ”vuxet” vilket kan tilltala en del.

Våga hoppaVåga hoppa

Sedan har vi Våga hoppa som är del tre i serien ”Emmas liv”. Den här riktar sig framför allt till lite äldre ungdomar med funktionsnedsättning men jag kan tänka mig att våra högstadieelever på Särskolan skulle kunna gilla det här. Bortsett från att många av dem verkligen läser en del rätt mycket svårare böcker.

Emma har just flyttat till ett gruppboende och går varje vecka och simmar. Hon älskar att vara på badhuset och när hon denna vecka gör sig redo så frågar Hannes om han får följa med? Han vill bara titta på, inte simma, och sitter i fiket medan Emma tränar på att dyka.

Här har vi en övning i att läsa mellan raderna för man förstår att det spirar lite känslor mellan Emma och Hannes. En enkel scen, men en lite längre handling som sträcker sig utanför historien berättas. Själva berättelsen kretsar egentligen bara kring simträningen och att de har sällskap dit och hem, men den större handlingen tar in att Emma och Hannes flyttat hemifrån, att det kanske finns känslor där att prata om, eller vänskap. Hur går det till på boendet? Det finns en samlingssal där de boende brukar äta sin middag osv.


Det här gillar jag, även om jag även här tycker att omslaget kunde vara lite mer tilltalande trots att det är lugna fina färger. Att de finns lättläst även för äldre är ju faktiskt himla bra, även om jag som sagt tror att våra högstadieungdomar också kan uppskatta det här. Tumme upp för båda böckerna alltså!

2 kommentarer:

Ylva sa...

Emmaböckerna låter som något för oss med gymnasiesär, vux och SFI. Jag ska kolla upp dem.

Bokomaten sa...

Du, gör det! Det kan vara svårt att hitta böcker som lämpar sig för gymnasiesär, tänker jag, en Vilja har en del bra utgivning för de med lite svårigheter.