torsdag 11 februari 2016

Lilla sticka i landet Lycka av Martin Widmark och Emilia Dziubak

Lilla Sticka i landet LyckaDet ska sägas direkt att den stora behållningen med den här bilderboken/sagan är bilderna. Jag älskar den klassiskt ryska eller möjligen öststatliga traditionen med färgglada blommor mot mörk botten. Har alltid gjort. Älskar klänningar med mörka rosor och vallmo mot svart bakgrund, älskar flamländska stilleben med frukt eller framför allt blommor i vas på ett mörkt bord med mörka skuggor. Och den här boken är fylld av den typen av bilder. De är otroligt vackra även om den genomgående färgskalan främst är mörkt grönt. En stor del av boken utspelar sig på gräsrotsnivå eller under vatten.

Berättelsen känns nästan lite som en klassisk folksaga, något bilderna förstärker naturligtvis. Det handlar om den lilla flickan Julia som nu är stor och sitter barnvakt åt en liten pojke som heter Daniel. När Daniel ska sova så hittar Julia på en saga om sig själv som liten. Hur hennes bror försvann mystiskt och hur hon själv av en slump råkade ut för samma öde och lyckades rädda honom.
En vinterdag far Julia iväg med sin kälke och far långt in i skogen, slår i huvudet och tuppar av. När hon vaknar till liv igen har hon förvandlats till inget mer än en liten sticka. Hon lär känna insekterna nere i gräset och de för henne till den elaka krabban som sätter henne i slavarbete tillsammans med en massa andra barn, inklusive Julias storebror. Naturligtvis lyckas de fly och ta sig hem igen och sagan slutar lyckligt, men det är allt lite ruskigt på vägen för den lille läsaren.

Den fina insidan på pärmarna
Sagan är trevlig, spännande och fin men sticker inte ut som enormt ovanlig. Det gör dock inget, för berättelsen och bilderna passar så bra ihop att det blir en riktigt fin bok det här ändå. Det är dock en hel del text så min 3-åring håller inte koncentrationen, men om ett år skulle det nog gå lättare. Kanske till och med ännu lite längre fram. Det är dock en bok jag gärna återvänder till då, men framför allt som sagt för de vackra bilderna.

Inga kommentarer: