torsdag 18 februari 2016

Bokreatips -kokböcker!

Jag fortsätter kika på bokrean och den här gången tänkte jag tipsa om lite kokböcker! Det finns en del verkliga fynd vill jag meddela!

Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren är kanske inte en regelrätt kokbok, men matlitteratur i alla fall. Jag skäms för att erkänna att den här faktiskt fortfarande står oläst i hyllan men hade jag inet haft den så hade jag definitivt köpt den för ynka 69:-. Lotta brukar skriva med mycket humor och det ärks att hon tycker det är roligt att både laga och skriva om mat. Vill man ha den ännu billigare så finns den dock även i pocket.

Toskansk kokbok av Recept och berättelser från matlagningskurser i Toscana av Stephanie Alexander, Maggie Beer. Jag fick den här boken i present för ett par år sedan och uppskattade den faktiskt mer än väntat. Även om det är mycket kött så är det genuin stämning i recepten och toscana är ju trots allt toscana.

Mera vego : mat för hela familjen av Sara Ask, Lisa Bjärbo är väl nästan att räkna som en modern klassiker. jag vet hur många som helst som köpt och älskar den här kokboken. Perfekt för en som vill äta lite mer vego men itne riktigt vet hur man ställer om i vardagen och samtidigt inte skrämmer slag på barnen som är vana vid korv och makaroner. 

ÅH, vad jag gillar den här kokboken. Det här skulle jag säga är nästa nivå efter Mera vego. Vardagsmat som man kan slänga ihop när man är trött och hjärnan sagt upp sig en onsdag kväll. Samtidigt som det är mer innovativt, nytänkande även för den vane vegetarianen och ger lite tips på mat kanske inte hade tänkt på själv. Linsbollarna med zuccinipasta har jag gjort riktigt många gånger.

Plenty och Plenty more av Yotam Ottolenghi är då möjligen den mer avancerade kursen för den som varit vego och matintresserad ett tag. Gärna också för den som har lite tid på halsen och tycker det är roligt att nörda loss lite. 

Recept från sena kvällar i New York av Linnea Johansson är en helt annan typ av kokbok och ger minst lika mycket tips på "hur man fixar fest". Dvs maten är anpassad efter situationen mer än "svårt/lätt" Det är mycket mingelmat, snacks, godis och gotter. helt enkelt mat för sena kvällar, gärna ihop med en drink eller två. Det här är en kokbok jag hade älskat när jag var 25 och singel och bjöd på fest då och då. Numera plockar man de mer barnvänliga russinen ur kakan, de finns de också. Stor bonus är bilderna till den som drömmer om takfester i NY...
Sött, sweet, dulce av Anna och Fanny Bergenström. Alltså försök läsa den här kokboken utan att börja salivera, det säger jag bara. Den kan omvända den värsta efterrättsmotståndare. Här finns allt, underbart och gott. Tyvärr itne vegansk förstås, men man får omvanlda och se det som inspiration. 

4 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

vanliga kokböcker är jag inte så intresserad av men Allting gott och alldeles för mycket av Edward Blom blev jag nyfiken på, lite kulturhistoria.

Bokomaten sa...

Ja, böcker OM mat är ju också roligt. Som Lotta Lundgrens bok jag tipsar om ovan.

Västmanländskan sa...

Jag tror att jag ska slå till på "Mera vego", och se om vi kan hitta lite alternativ till just korv och makaroner :)

Bokomaten.. sa...

Du kommer inte ångra dig, kostar ju som ett månadsmagasin nästan nu också.