måndag 18 januari 2016

Vinterfolket av Jennifer McMahon

Vinterfolket (inbunden)Jag fortsätter beta av jullovsläsningen här på bloggen. Om man inte tänker sig läsa faktisk Christmas-litt (som det blev en del, men jag läste ut förvånansvärt lite av då rätt mycket inte riktigt höll måttet) så måste ju en bok med titeln "Vinterfolket" ändå komma rätt nära perfekt läsning under en julledighet.

Det här är en bok som perfekt trillar in den där ganska speciella genren som Jennifer McMahon och även Carol Goodman gör så bra. Litterärt mörker, Deckare, spökhistorier, thrillers som inte egentligen är något av det utan allt på en gång. Mystik. Och detta är verkligen inget undantag. McMahon förtjänar verkligen uppmärksamheten hon har börjat få, det här är BRA!

Det är en bok som utspelar sig på tre nivåer och under två olika tidsperioder. Eller egentligen kanske nästan tre. För först lär vi känna Sarah, vars dagbok går som en röd tråd genom hela boken. Sara som mördades av sin man 1908 efter att hennes dotter hittats död. Det är i alla fall vad som sägs. Att maken blev galen och dödade sin fru. Dagboken berättar dck en annan historia dock, inte fullt så enkel. 

Sara växte upp under fattiga omständigheter med en ensamstående far. Modern dog i barnsäng och en enstörig trollkvinna "moster" ska ha hjälpt till att uppfostra Sara och berättat om de döda för henne. Moster som var med vid förlossningen, som folk i byn är rädda för men ändå ständigt mer om hjälp. Moster som ser något i Sara och berättar för henne att de döda ibland kan komma tillbaka om man vet hur man ska gå till väga. En hemlighet hon en dag tänker föra vidare till Sara, 

Idag bor Ruthie, hennes mamma och lillasyster i den lilla byn där Sara en gång bodde. Plötsligt försvinner mamman och Ruthie hittar Saras dagbok , som nu getts ut via ett förlag. 

Samtidigt får vi följa Katherine, som bestämt sig för att flytta till byn för att ta reda på vad som hänt hennes man. Maken dog i en bilolycka och det sista kvitto han lämnade efter sig var från ett fik i stan, trots att hon egentligen skulle befinna sig någon helt annanstans. Katherine är nu helt ensam då parets gemensamma son gick bort två år tidigare. Även Katherine snubblar av en slump över ett exemplar av Saras dagbok som hon inser att maken haft i sin ägo.  

Hur hänger de olika historierna ihop? Och vad var det som händer i staden West Hall i Vermont (!) för 100 år sedan? Vad har hänt Ruthies mamma? Katherines man? Det blir makalöst spännande och man hålls hela tiden på halster kring huruvida det verkligen var så att Moster kunde locka fram de döda till jordelivet igen. Dessutom ligger hela tiden frågan och gror, vart tog Moster vägen?

Hela tiden hålls vi på halster och kommer alltid lite lite närmare sanningen utan att kunna se hela bilden. Som delar av ett pussel, man inte vet hur det ska se ut tillslut. Riktigt, riktigt bra. Och kylan i det vintriga Vermont ligger som en sjal över hela berättelsen. Miljöerna gör ju onekligen sitt till. Att den utspelar sig i New England känns faktiskt självklart. Jag har svårt att se att den här historien skulle ha kunnat fungera lika bra i en annan miljö. 

Hoppas definitivt att Bazar forstätter ge ut McMahons böcker, hon har en diger utgivning sedan tidigare att plocka ur dessutom. 

2 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

den vill jag läsa

Monika sa...

Jag gillade boken, men den var inte alls det jag trodde den var. Det var kanske lite för många saker i den som gjorde att jag inte tokälskar den, men jag läser gärna mer av McMahon :)