måndag 25 januari 2016

Smak -mat och vin: de bästa kombinationerna av Peter Streijffert

Smak : mat och vin - de bästa kombinationerna (häftad)Peter Streijffert har mångårig erfarenhet av att hålla föreläsningar och kurser i mat och vin och verkar också ha lagt ner ganska mycket tid på att ta reda på "vad folk vill ha". Vilka är våra favoriträtter? Vad dricker vi helst? Mest sålda vinerna på systemet? Det är faktiskt rätt spännande kuriosa och jag känner igen en hel del. Män gillar öl och startsprit, gärna whisky. Kvinnor är lite mer olika men ofta men är inte lika förtjusta i starksprit. Då ska det helst vara i en drink. Och det där stämmer nog rätt bra när jag tittar på min bekantskapskrets. Killarna dricker ofta öl. Tjejerna, tja, öl, rödvin, vitt, drinkar. Lite olika vad folk föredrar.

Det mest intressanta i den här lite annorlunda kokboken är dock att det handlar om just kombinationerna. Då mest mat och vin. Vilket vin passar till vilken rätt? Vilka smaker är knepiga att hitta något bra till? Vilka smaker funkar riktigt bra ihop med vin generellt? Generellt ett så är för smakrik mat tydligen knepigt. För rökigt, för starkt, för fett, för salt osv. Intressant att svamp verkar funka till det mesta dock. Även nötter, f rön och linser verkar gilla vin. Linser och bönor visste jag, inte tänkt på att fröknäcke skulle kunna vara ett optimal tilltugg dock.

Men det är också en kokbok med recept. Många av dem är vegetariska, vilket jag naturligtvis gillar. Streijffert vill lyfta fram de vegetariska smakerna och pratar vid något tillfälle att om svensken skar ner på sockerintaget i form av läsk och godis så skulle smaklökarna snart ställa om sig och vi skulle känna sötman i många grönsaker mycket mer! Något jag absolut håller med om. Speciellt som jag efter julhelgen har blivit en riktigt sockerråtta och märker att min tröskel har höjts redan. 

Nå, jag har testat ett par av de enklare recepten och gillar dem skarpt. God mat. Även mycket är just vegetariskt och inte veganskt så ändrar man lätt om och struntar i ost mm. Naturligtvis ändrar det smakarna på rätterna då så att vinförslagen kanske inte blir lika klockrena, men det är smällar man får ta. För annars är det faktiskt just vinrekommendationerna och att det inte behöver vara så komplicerat som gör den här boken. Man köper den inte för receptens skull. Det är skönt att få förslag på vin som kan passa till en indisk korma. Även om man kanske inte köper just det vinet så kan man ju titta på dess egenskaper och hitta något annat liknande om man har lust. Passar bra om man inte har stenkoll på vin. 

En sak jag tycker är lite tråkig dock är att han ofta listar vad vi gillar bäst men sedan lämnar det. Ja, svensken äter tacos, men vad dricker man till det? Ger han förslag någonstans så erkänner jag att jag missat det. 

Men man får ju inte med allt i en bok, det är jag medveten om. Det är ett axplock med tips och förslag. Och ett ganska trevligt sådant på en enkel nivå som gör att man inte behöver känna sig totalt dum i huvudet som inte är vinexpert när man går in på systemet. Man måste inte vara antingen eller. Gott så.

Inga kommentarer: