tisdag 12 januari 2016

Par i brott av Agatha Christie

Par i brott (inbunden)Det är osäkert om den här boken hade getts ut om den publicerats idag. förmodligen inte, fast om man tänker den sig förlag lite mer i vår tid med referenser till nutida deckarserier istället för dåtidens storheter så kanske den hade blivit en smash-hit. Parodier och ironi ligger i tiden och jag tycker faktiskt också att den här faktiskt är rätt rolig även utan att veta vilka alla deckarhjältar som hon tar upp är. Dessutom flörtar den lite med en annan genre från tiden som jag tycker mycket om, nämligen Screwball-deckaren. Den komiska snabba deckaren där intrigen går snabbt och replikerna ännu snabbare. Riktigt där befinner sig dock inte den här novellsamlingen, som man ändå gärna ska läsa kronologiskt dåden faktiskt hänger ihop mer än man kan tro från början.

Tommy och Tuppence, ett äkta par i 30-årsåldern, utan barn och med ganska gott om pengar. Tommy arbetar bakom ett skrivbord på Underrättelsetjänsten och Tuppence är aningens uttråkad. Hon vill ha äventyr och romantik och slänger en del gliringar åt sin man som hon tycker har blivit en aning tråkig. Men så kommer möjligheten de väntat på. Tommys chef ber dem förvärva en deckarbyrå som verkat som kontakt åt en ryss som länge varit under bevakning. De får driva byrån som de vill men måste rapportera direkt om något som skulle verka kunna kopplas till fallet inträffar.

Och sedan drar det igång. Byrån åtar sig fall efter fall och det verkar vara lika ofta slumpen och ren tur som avgör om de lyckas lösa dem. Och vid varje nytt uppdrag så bestämmer de sig för att använda en ny deckarhjälte som förebild för att komma åt sanningen. De ända jag känner till är Sherlock Holmes, Father Brown och Poirot själv, men det blir lagom underhållande ändå. Speciellt parets kärleksfulla gliringar till varandra och att båda framstår som smarta men lite övermodiga och ibland lite småklantiga, det gillar jag. Det bidrar till charmen. 

Kanske inte Christies största klassiker, men Tommy och Tuppence förtjänar att uppmärksammas lite mer. Speciellt som Tuppence var ganska ovanlig för sin tid då det i princip knappt fanns kvinnliga deckare. Tumme upp för Par i brott!

Inga kommentarer: