onsdag 16 december 2015

Två nya bilderböcker om riktigt påhittiga barn


Detta är tredje delen i serien om Selma men jag har inte kikat på de två tidigare. Selma verkar vara en brådmogen och påhittig tjej som vet hur hon ska få vad hon vill ha. Tror inte några föräldrar kan känna igen sig i det…

I denna bok vaknar Selma tidigt och det är snö ute! Hon vill genast ut i pulkabacken men mamma och pappa tycker att det är för tidigt och vill sova. Då får Selma en idé och tänker på alla gånger mamma och pappa har pratat om hur fort tiden flyger iväg. Hon upplyser dem om att hon snart kommer att vara stor och självständigt oh då kommer de att se tillbaka på den här tiden och ångra att de inte åkte mer pulka med henne, haha.. Snacka brådmogen, eller hur? För det där går naturligtvis rätt in i föräldrarnas hjärta och ger dem dåligt samvete och de flyger ut i pulkabacken. Selma har allt en räv bakom örat tycker de och förklarar att det betyder att man är smart och listig. Undrar hur många barn som skulle kunna övertala sina föräldrar så. Fast det kanske vore bra om de gjorde det. Hur som helst är Selma rätt charmig och vi gillar det här.


Detta är en lite längre bilderbok som nog också vänder sig till lite äldre barn. Vi förstår att Klara i alla fall nog är 6 år då hon går i förskolan (förskoleklass?).


Klara och Simon tar sig an det läskiga under sängen och i garderoben och bestämmer sig för att fånga det där osynliga och otäcka och släppa ut det i blomsterlandet. Man behöver en glasburk, en håv och en penna. De lekar och spanar och fångar och kränger. Jag tänker att det här nog kan inspirera till en och annan monsterjakt… Egentligen tycker jag nog att det är i längsta laget men är tydligt och finns ”faktablad” om de osynliga monstrena och hur man fångar dem. Och att de egentligen inte är så farliga. Jag gillar idén och tycker om böcker med låtsaslekar som ändå är på allvar. Många barn gillar ju också upprepningar, men jag hinner faktiskt gäspa några gånger när jag läser. Det är inte min favorit i bilderbokshögen men jag kan absolut tänka mig att läsa den några gånger. Misstänker att det kan bli en bok man tröttnar på efter 10 gånger, men det gör man ju å andra sidan på rätt mycket, eller hur?

Tack till Idus för recex.

Inga kommentarer: