måndag 7 december 2015

Nytt för nybörjarläsaren!

Läshoppet, Kapitelbok Läxan som rymdeNja, eller snarare för den som gått från börja-läsa-böcker till enklare kapitelböcker. Ni vet de där som stolt kommer till biblioteket och ber om att få låna ”en kapitelbok”, never mind the innehåll.=)

För ett tag sedan damp det ner ett paket i Bokomatens brevlåda med vad jag trodde skulle vara en bok men som visade sig vara fyra från Natur & Kultur! Efter att snabbt ha plöjt allihop så är jag imponerad av hur enkla och spännande de här är på ganska få sidor ändå. Det här är böcker för de som börjat med LasseMaja men inte kommit så långt som böckerna om Tam, tiggarpojken, liksom. Det bästa är att trots att de är ganska olika och har olika teman så ligger de ändå nära vardagen och kan nog ha mycket igenkänningsfaktor.

Om vi börjar med ”Läxan som rymde” och ”Apkyssen” av Johan Rundberg som tidigare skrivit bl a Kärlekspizzan och Knockad Romeo för mellanåldern, men också böckerna om Ella för nybörjarläsarna som är mycket uppskattade på min skola.

Läshoppet, Kapitelbok Apkyssen
”Läxan som rymde” och ”Apkyssen” handlar båda om samma klass men om olika elever. I Apkyssen är det Arvid som är kär i Lova och som hartänkt att han ska fråga chans nu när de ska ha klassfest. Hela dagen går han och försöker på olika sätt få fram vad han vill säga men det blir fel varje gång. Och sedan kommer festen och den största katastrofen då han missuppfattat allt och trott att det var maskerad! I ”Läxan som rymde” träffar vi Leon som tar med sin storasysters råtta till skola när de alla ska ta med en sak och berätta om i klassen. Och naturligtvis rymmer råttan och skrämmer slag på rektorn!

Båda är enkla i texten, har ett driv i berättelsen och stor text som är enkel att läsa. Jag gillar det skarpt!

Läshoppet, Kapitelbok Agaton och kärlekskrigetI ”Agaton och kärlekskriget” av Pär Sahlin så får vi en liten Narnia-historia med vardagsanknytning. Agaton är också på klassfest, men gör bort sig när han ska fråga Inez om hon vill dansa. Han rymmer ut i korridoren och in i torkskåpet som är en hemlig bort till landet Odalien! Där är Agaton hjälte och får i uppdrag att lösa en stor kärlekskris! Prinsen är kär i prinsessan Indra från grannriket Finalien! Det är strängeligen förbjudet och kungen i Finalien hotar Odalien med krig! Men allt prinsen och prinsessan vill är att få dansa på den årliga balen. Kan Agaton hjälpa dem?

Och jo, självklart kan han det. Agaton löser krisen på ett finurligt sätt och får vara med om ett riktigt äventyr. Fantasy grundad i vardagliga ting. Perfekt för den som vill ha lite saga och äventyr!

Läshoppet, Kapitelbok TanträddningenI "Tanträddningen" av Emma Frey-Skøtt, som bl a skrivit de lättlästa ”Sveket” och ”Lucialinnet” för äldre barn och ungdomar, så får vi träffa Siv som är en flicka med många problem. Siv kommer alltid för sent till skolan för hon har sina ritualer hon måste gå igenom varje morgon för att itne dagen ska bli förstörd och hon ska drabbas av otur. Det här är tjejen som mycket väl skulle kunna kontrollera spisplattan tre gånger och släcka och tända i hallen 19 gånger innan hon går genom ytterdörren när hon blir stor. Hon behöver knyta skorna fem gånger, springa fem varv runt golvbrunnarna på vägen och en hel massa annat. Stackarn, undrar vad som gjort henne så osäker. Hur som helst så får hon oväntad hjälp i boken då Siv ändå inser att hon kan när det gäller. För på vägen till skolan ser hon att tanten hon brukar träffa har trillat och slagit sig. Nu måste hon skynda sig, och bryta alla rutiner, trots att det betyder otur. Men Siv klarar biffen, naturligtvis. En enkel berättelse när vardagen som en del kanske kan tycka är märklig, men då får man prata med barnen om att de kanske också har rutiner de inte tänker på. Att inte kliva på streck på trottoaren, tex?


På det hela taget fyra enkla men spännande berättelser som rekommenderas!

Inga kommentarer: