torsdag 10 december 2015

Julslisk delux för tonåringar och ja, julsliskälskande vuxna...

Let It SnowLet is snow av Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle

Första julboken I år fick bli den här YA-pärlan. Jag såg naturligtvis mest fram emot novellen av John Green men jag tror faktiskt att jag egentligen tyckte bäst om Mareen Johnsons text då det var makalöst mycket fokus på cheerleaders i Greens berättelse. Det var det överhuvudtaget hela boken igenom visserligen. Och Myracles novell är en hyllning till Starbucks, vilket också kändes lite så där, även om jag själv älskar Starbucks.

Grundhistorien är att ett tåg fastnar i en en snöstorm och ett gäng med ungdomar blir tvungna att gå av då tåget helt enkelt inte kommer vidare. Tonårstjejen Jubilee var på väg till sina morföräldrar i Florida för att fira jul då hennes mamma och pappa sitter i häktet pga en stor fajt i samband med en julmarknad. Båda hennes föräldrar är fanatiska samlare av en speciell typ av julporslinsfigurer och det var släppet av årets figurer som urartade i kaos och polisinsats. Jubilee tvingas av tåget och in på ett våffelcafé tillsammans med en ung kille, Jed, och ett helt gäng cheerleaders. Där klarar hon inte av att stanna så hon ger sig ut i snöstormen igen. Och träffar kärleken i form av en nydumpad Stuart som räddar henne undan förfrysning.


Nästa historia flätas in i den första och så även den sista så att boken tillslut blir en berättelse om människorna i det lilla samhället där tåget stannar och allt slutar naturligtvis gott även om det är många hinder på vägen. En episod-berättelse, en Short cuts i bokform. Och det funkar oerhört bra och blir visserligen makalöst sliskigt emellanåt, men det är ju jul. Och snö. Och Starbucks. Det funkar faktiskt. Man köper hela julmiraklet med viss reservation för att den här boken eventuellt faktiskt är sponsrad av Starbucks. Eller skulle kunna vara. Det är som en julfilm med extra allt som man förlåter en massa som man annars hade haft lite svårare för. Tänk Love Actually eller The Holiday fast för tonåringar.

1 kommentar:

annamariaa sa...

har velat läsa den, den låter precis som en sådan bok man vill läsa på julen tycker jag, lite klychig med fin. kram på dig