måndag 14 december 2015

Fannys (hemliga) mening med livet av Johanna Nilsson

Ibland snubblar man över en liten pärla utan att man egentligen hade en tanke på det. Inför ett temaarbete på skolan så har jag fått läsa en hel del böcker, bl a den här som kom ut för 15 år sedan nu i samarbete med Rädda Barnen. På jobbet har vi säkert 20 ex eftersom den är ganska kort och passar bra som alternativ till de elever som inte vill ha/klarar tjockare böcker. Den är faktiskt bara 72 sidor tjock och full av bilder och små citat i marginalen.

Men det är Johanna Nilsson som skrivit. Det märks och fungerar nog också som en ganska säker kvalitetsstämpel för det lyckas bli himla bra så sina få sidor. Den handlar om Fanny som ska fylla 14 och som skriver ner allt som händer och vad hon tänker och känner. Boken är skriven i jag-form och Fanny berättar för läsaren om alla sina tankar om livet. Hur det förväntas att man ska vara och hur folk i hennes skola uppför sig. Antingen kämpar de hårt för att passa in i en vill mall, eller så har de tvärtom blivit placerade i en kategori utan att riktigt ha tänkt så mycket på saken. Populär, medelmåtta, plugghäst. Nördar och populära. De coola ska inte plugga eller i alla fall låtsas som att de inte bryr sig. Är man kille får man inte gråta, ens om man blir mobbad i skolan och det är en hård verklighet som Fanny lever i. Hon vill absolut inte bli ihop med någon kille eftersom alla killar verkar vara totalt dumma i huvudet hela bunten, utom möjligen Tomas i hennes klass men han visar sig kanske vara lika osäker som alla andra. Hon har inga direkta kompisar men hänger lite grand med veg-Ulrika som också är lite utanför och väntar på att något ska hända. I skolan läser de filosofi och Fanny filosoferar i sin anteckningsbok om allt hon upplever. Hur hon ljuger för sin familj, hur hon ena dagen kan tycka att hon ser förfärlig ut och dagen därpå så tycker hon att hon är skitsnygg, fast det naturligtvis inte har någon betydelse.

Johanna Nilsson skriver verkligen om alla tankar och känslor som man kan ha som tonåring när hormonerna löper amok i kroppen och man inte vet om man är barn eller vuxen eller ungdom egentligen. Så himla träffsäkert. Tror itne att den går att få tag i längre den här lilla historien, men de bibliotek som har den hoppas jag håller hårt i sina ex så att den inte gallras.

Inga kommentarer: