måndag 16 november 2015

Två viktiga bilderböcker

När jag såg att boken ”När mammas tankar ändrade färg” skulle släppas blev jag både väldigt glad och samtidigt väldigt nyfiken. Jag kan inte minnas att det finns någon bilderbok som tar upp ämnet depression sedan tidigare? Det finns många bra bilderböcker om andra tunga ämnen, men inte just detta vad jag kan komma på. Samtidigt tänker jag mig att det måste upplevas som oerhört skrämmande för det lilla barnen om en förälder plötsligt börjar uppföra sig helt annorlunda. Och ännu värre om barnet själv börjar känna de tankarna.

När mammas tankar ändrade färg
När mammas tankar ändrade färg av Sara Galli och Mats Molid handlar just om ett litet barn som bor med sin mamma, pappa och lillasyster. Pojken, Max, märker just att det är något konstigt med mamma. Hon sover hela dagarna och är alltid trött, hon ser alltid ledsen ut och plockar aldrig undan efter Max längre. Max börjar tro att det kanske är han som gjort mamma ledsen och vill vara hemma från skolan för att han är rädd att lämna mamma ensam. Han hör hur hon pratar om att hon inte orkar leva längre och man blir helt gråtfärdig när man läser det. Pappa säger att det absolut inte är Max fel utan ibland blir det bara fler mörka än ljusa tankar i huvudet och Max försöker förtvivlat göra dem ljusa igen. Och snart mår mamma också bättre för att hon fått träffa en doktor som hjälper henne.


Det är så oerhört sorgligt och samtidigt fint och man vill bara krama den lilla pojken som så gärna vill göra mamma glad.

Hoppfull
I samma lista från Idus förlag hittade jag även boken ”Hoppfull” av Viveca Nordlander & Monica Nyström som tar upp ämnet sorg och saknad. Det här är en gråtfest utan dess like. Inget barn borde behöva uppleva sorgen efter en förälder. Här är det ett litet barn vars pappa blir sjuk i cancer och går bort. Man får följa familjen genom behandlingen och ända till slutet och hur pojkens mamma sörjer och har svårt att ta hand om sitt barn mitt i all sorgen. Och hur de hittar tillbaka till varandra och pojken tänker att hans mamma är starkast i världen. Bilderna är oerhört fina och titeln säger et mesta. Hoppfull. Ja, det är så familjen och även pappan känner sig. Fulla av sorg men med hopp om att klara sig igenom allt och träffas igen en dag. Herregud, jag börjar lipa bara jag skriver det här. Det är inte en bok man läser med sitt barn om man inte har något man behöver diskutera tror jag. Det behöver inte vara en förälder som är sjuk utan det kan vara någon närstående, kanske en lärare eller vän till familjen. Då tror jag verkligen att den kan vara ett utmärkt material att utgå ifrån. Ibland kan det hjälpa att läsa något och samtala kring det för att se att andra upplever liknande saker och för att det kan ge lite distans och stöd till det man behöver prata om.


Hur som helst två inte bara viktiga utan fantastisk fina bilderböcker som jag verkligen tror kan ge stöd åt de som behöver det.

1 kommentar:

Lillemor sa...

Tips på böcker med liknande tema är Svein Nyhus och Gro Dahles "Mammas hår" samt "När Åkes mamma glömde bort" av Pija Lindenbaum, båda två fina böcker om känsliga teman (just Svein Nyhus och Gro Dahle har flera böcker bakom sig som bl.a. tar upp döden och att ha en aggressiv och våldsam pappa).