onsdag 11 november 2015

Tre bilderböcker som jag gillar bättre än pocketen

Så blir det lite bilderböcker igen. Jag var så himla säker på att min kille skulle gilla de här för jag gör det definitivt. Det är sällan eller aldrig han väljer någon av dem dock nä jag föreslår nattläsning och alla möjliga andra böcker går före.

Rally och Lyra och LimpaRally och Lyra och Limpa av Marie Norin och Emma Adbåge är andra boken om Rally och Lyra. Första boken läste vi om och om och om igen i våras och kramade sönder de veckor vi hade den hemma från biblioteket. Den här har vi inte lyckats läsa igenom en hel gång däremot. Jag tror inte att det har med handlingen att göra för så långt har vi liksom aldrig kommit. Kanske något med framsidan? Som jag då tycker är så himla fin då jag bara älskar Rally och Lyra och de små plottriga leksakerna i förgrunden. Rally och Lyra är bästisar, det vet vi sedan tidigare. Men det är ju ofta det börjar nya barn på förskolan och när Limpa står i dörren med sina röda flätor så slår det slint för både Rally och Lyra och det är ingen hej på hur snälla de är mot henne och hur de försöker härma henne. Konkurrensen är ett faktum och de är inte så himla snälla mot varandra. Både Rally och Lyra mår dåligt och får oroliga knutor i magen. Fint om att komma över bråk med kompisen men också om rivalitet och svartsjuka  och hur det kan bli när man plötsligt vill vara med någon annan än sin bästis.

Ingrid och Ivar letar spöken
Ingrid och Ivar letar spöken av Katerina Janouch är fjärde boken om ingrid och Ivar och jag tänkte att det kunde vara lite lagom Halloweenläsning för pocketen. Lagom spöklikt och kunde också ge lite sammanhang till vad som händer runt om kring. Varför barn klär ut sig till häxor och varför det är pumpor över allt. Även om den kanske är lite i lättaste laget nu är det ju ingen bebisbok. Dessutom älskade han Ingrid och Ivar firar jul förra året. Vi läste den här boken några gånger, men sedan tog det stop och därefter valde han kategoriskt alltid bort den. Tror inte att den var för läskig, han bara tröttnade. Synd, tycker jag som tycker den är rätt söt. Gillar överhuvudtaget Ingrid och Ivar bättre än Ingrid-böckerna. Och det är verkligen inte läskigt. Ingrid och Ivar går upp på vinden och letar spöken. De håller varandra i handen och funderar på vad spökbarn äter och gör egentligen. Och sedan spökar de lite för varandra och fnissar. Som vanligt fina bilder också, av Mervi Lindman.


Vem är stor?Vem är stor? av Stina Wirsén är uppenbart främst skriven för mamma eller pappa som läser boken, men pocketen har också gillat den här en del ändå. Oftast vill han hellre läsa någon av de andra vem-böckerna fortfarande dock. Kan man kanske förstå eftersom det här faktiskt handlar om vuxna. För alla nallarna i Ve-historierna har nu vuxit upp och fått mobiltelefoner och hår under armarna. Kanin har hipster-skägg och jobbar på förskola och Nallegrisen har blivit polis. Fågel backpackar i Asien (och över allt i världen) och Plötsligt får vi också veta att kanins föräldrar är två mammor. Lilla nallen har nu blivit stora nallen och jobbar som illustratör och bor ihop med blå katten. Vi förstår att lilla nallen nog är Stina själv då hon ritar bilder av alla nalledjuren hela dagarna. Det är väldigt roligt att läsa som vuxen, speciellt om man läst alla vem-böckerna om och om igen tidigare. Min kille tycker däremot att det är svårt att förstå att kanin är vuxen och handlingen följer inte samma mönster som i de övriga böckerna. Ibland har han velat läsa för att han ville se nallegrisen i polisbilen och när fågel flyger. Får han välja blir det dock ALLTID någon av de andra vem-böckerna. Även om jag som sagt gillar det här.

Vems hus?
Avslutningsvis vill jag dock tipsa om en bok som vi båda älskar och som är helt makalöst fin. Vems hus? kom ut samtidigt som Vem är stor för att fira vem böckernas 10-årsjubileum. Det är som en liten dockteater eller eller ett dockhus med klippdockor av nallarna som mank an leka med i olika rum beroende på vad man bläddrar fram i boken. Min killes favorit är den sista, där han själv ska bo. med alla flyttkartongerna. Ibland sätter han sig själv i boken, ibland leker han runt med figurerna och spear upp scener ur böckerna. Ibland slåss dem och ibland placerar han ut dem i egna hem. Precis hur fin och rolig som helst! Älskar när böckerna får livoch skapar mervärde. Det gör även min pocket mer sugen på att läsa också så det är en positiv snöbollseffekt.

9 kommentarer:

Hanna på Feministbiblioteket sa...

Men att Kanin har två mammor får vi redan veta i Vem är var? Jag kan mina vem-böcker :) Älskar också den här!

Bokomaten sa...

Minsann! Den har jag ju läst flera ggr, hur kan jag ha missat det? Kanske kändes det bara självklart då. Det är en av de få jag inte äger så kunde inte dubbelkolla.=)

Hanna på Feministbiblioteket sa...

"...säger kanins ena mamma. Ska ni gå ut får ni bara vara i parken och inte gå över vägen, säger kanins andra mamma" - fritt ur minnet :)

Bokomaten sa...

Du har nog rätt.=) Och no biggie, liksom.=)Så gött.

Hanna på Feministbiblioteket sa...

Verkligen! Fantastiska böcker, mitt barn älskar dem och har alla antingen elektroniskt eller fysiskt.

Bokomaten sa...

Har också några e-böcker. Blir som små filmer ju. Bra alternativ till tuben ibland.:)

Hanna på Feministbiblioteket sa...

Du vet väl att det finns en app? Där barnet själv kan bläddra mellan sidorna? Varje bok kostar 19 kr och vi har faktiskt några dubbelt. Som sagt, bra alternativ till Youtube :)

Bokomaten sa...

Ja, det är de böckerna vi har också. har också några dubbelt.:) Köpte faktiskt ett par innan e HÖJDE priset till makalösa 19 kronor.;) Tror jag fick någon för 14:-, vilket kap.=)

Hanna på Feministbiblioteket sa...

Haha! Tror faktiskt jag hann få någon för 10 kr :)